BEDRIFTSTEKNOLOGI

Safari 6 får antisporing

Hindrer overvåking av brukernes surfevaner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. apr. 2011 - 11:49

Apple følger i sporene til Microsoft og Mozilla og vil utstyre neste versjon av selskapets nettleser, Safari 6, med «Do Not Track»-funksjonalitet. Dette skriver Wall Street Journal, som melder at funksjonen har blitt tilgjengelig i den siste testversjonen av Mac OS X «Lion».

Den kommende versjonen av Mac OS X skal lanseres til sommeren. Apple har de siste årene kommet med nye Safari-versjoner i begynnelse av juni, men det er ikke kjent om det vil skje også i år. Det er heller ikke kjent om Do Not Track-funksjonaliteten (DNT) vil bli tilgjengelig også i Windows-utgaven av nettleseren.

Både Firefox og Internet Explorer 9 har funksjonalitet som gjør at nettleserbrukerne med et enkelt håndgrep kan fortelle nettsteder om at de ikke ønsker å bli sporet. Ifølge Mozillas forslag skal dette gjøres gjennom en egen header som sendes til nettsteder og leverandører av tredjepartsinnhold på disse nettstedene. Men det avhenger av at leverandørene respekterer brukerens valg.

Det er stort sett disse tredjepartsleverandørene som er målet for ordningen, siden disse ofte leverer innhold via en mengde ulike nettsteder og dermed kan få en oversikt over hvilke nettsteder en gitt bruker besøker. Typiske eksempler på slikt innhold er annonser, Liker-knapper fra blant annet Facebook, Google Analytics-tagger og mye annet.

I IE9 har Microsoft implementert Mozillas forslag som en sekundær metode, i tillegg til selskapets egen Web Tracking Protection som i langt mindre grad avhenger av frivillighet fra innholdsleverandørenes side. Microsoft har dessuten foreslått at Web Tracking Protection gjøres til en W3C-standard.

Hele ordningen er dog ganske omdiskutert. W3C skal i slutten av april arrangere et seminar om websporing og personvernet til nettleserbrukere. I den forbindelse har organisasjonen mottatt en mengde uttalelser fra ulike aktører. Disse er tilgjengelige her.

Google har foreløpig ikke implementert noen slik sporingssperre i Chrome, men tilbyr et tillegg til nettleseren, Keep My Opt-Outs, som stopper visningen av rettede annonser fra mange større aktører.

Til Wall Street Journal sier en talsperson for Google at selskapet er en aktiv deltaker i bransjens diskusjoner om DNT-funksjonaliteten.

Heller ikke Opera Software har bygget inn støtte for DNT i dagens Opera-nettlesere.

– DNT er noe vi vurderer fortløpende, siden brukernes rett til privatliv på nett er viktig for oss. Slike funksjoner (som DNT) kan føre til bedret privatliv, men også muligens være en kilde til falsk sikkerhet. Det er noen komplikasjoner som oppstår når nettsteder ikke respekterer DNT-funksjonen, nettsteder der man kanskje aller helst skulle ønske å bruke DNT. Per i dag har vi ikke kommet med noen kunngjøringer rundt DNT, skriver Pål Unanue-Zahl, kommunikasjonssjef i Opera Software, i en e-post til digi.no.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.