Salget av samarbeid-pakker vil eksplodere

Mye vil vokse i årene fremover, men en type programvare skiller seg fra resten av bransjen, spår Gartner.

Mye vil vokse i årene fremover, men en type programvare skiller seg fra resten av bransjen, spår Gartner.

I en gjennomgang av årene fremover og hvordan salget av forskjellige typer programvare vil utvikle seg, legger analyseselskapet Gartner frem svært oppsiktsvekkende funn.

Gartner har plukket ut fem områder innen programvarebransjen, som de mener vil løfte seg særlig de neste fem årene.

Den store vinneren er ikke forretningsapplikasjoner (ERP) eller beslutningsstøtte («business intelligence»). Disse kommer til å vokse med mer beskjedne fem prosent i året de neste fem årene i Europa, fortalte analytiker Jeff Mann her på Gartners Symposium kundekonferanse i Barcelona.

Vinnerne er portal, innholdssystemer og faktisk e-post. Markedene for disse vil vokse med 6 til 8 prosent i året. To markeder vil vokse enda raskere.

Den første er søkeløsninger, der Mann nevner norske Fast og påpeker at veksten vil være på 9,5 prosent i året de neste fem årene. Gartner har tidligere utpekt Fast som den mest spennende leverandøren i søkemarkedet.

Den store vinneren i programvaremarkedet fremover er samarbeidsprogramvare («collaboration»).

Dette er både løsninger for lynmeldinger og løsninger som lar ad hoc-grupper dele og endre på informasjon og dokumenter. Dette markedet vil vokse med utrolig 21 prosent hvert år de neste fem årene, spår analyseselskapet.

Og veksten i bruken vil være enda høyere enn Gartners tall, som bare måler betalte produkter. For en rekke samarbeidsløsninger er åpne kildekode og blir således ikke tatt med.

I Norge er kanskje Microsoft Sharepoint mest kjent, men Microsoft er ikke markedsleder, det er IBM med sin mindre kjente Sametime. Oracles Collaboration Suite er svært aggressivt priset, men Oracle har ikke lykkes i markedet, forteller Mann.

Gartner advarer kunder som skal kjøpe løsninger at markedet er «svært dynamisk» – mange leverandører både kommer og går. En lang rekke leverandører har blitt kjøpt opp, men samtidig blir det startet veldig mange nye aktører, blant annet takket være nettopp den høye veksten som gjør at nye aktører får penger fra ventureselskaper.

– Bransjen er i en rask utvikling og vi tror derfor ikke at Microsoft og IBM som nå er størst vil bli så dominerende, sa Mann under fremleggelsen av undersøkelsen.

Til toppen