ANALYSER

Salgsvikt for AMDs serverprosessorer

Men selskapet vinner andeler fra Intel på andre områder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. aug. 2010 - 13:19

Analyseselskapet IDC kom i dag med selskapet rapport for x86-prosessormarkedet for andre kvartal av 2010. Rapporten viser en pen oppgang i salget av prosessorer siden første kvartal.

Antallet solgte prosessorer vokste med 3,6 prosent, mens omsetningen vokste med 6,2 prosent. Tidligere har veksten i antallet solgte enheter i gjennomsnitt vært på 1,6 prosent, mens endringen i omsetningen har vært på -2,8 prosent i gjennomsnitt.

Siden veksten i omsetning nå er høyere enn veksten i antallet solgte prosessorer, tyder dette på økt salg av de dyrere prosessorene, samtidig som at etterspørselen etter billigbrikker som Intel Atom, reduseres noe.

Antall solgte prosessorer til bærbare økte med 6,5 prosent mellom første og andre kvartal, mens antall solgte serverprosessorer økte med 6,1 prosent. Salget av prosessorer til stasjonære pc-er sank derimot med 0,1 prosent i perioden.

AMD er Intels viktigste utfordrer innen markedet for x86-prosessorer. Mellom første og andre kvartal i år økte AMD de totale markedsandelene i prosessormarkedet med 0,2 prosentpoeng, til 19,0 prosent. Dette ga Intel en markedsandel på 80,7 prosent, mens Via Technologies oppnådde 0,3 prosent av markedet.

Til tross for oppgangen melder IDC at AMDs andel i markedet for serverprosessorer har blitt kraftig redusert. Selskapet oppnådde en andel på 6,5 prosent, noe som er 3,3 prosentpoeng lavere enn i første kvartal. Dette gir Intel en andel på 93,5 prosent i dette markedet.

Salget av serverprosessorer er selvfølgelig ikke like stort som salget av pc-prosessorer, slik at utslaget ikke påvirker selskapenes totale markedsandel så mye. Men serverprosessorer er gjerne langt dyrere og selges med betydelig høyere margin enn pc-prosessorer, noe som kan få betydning for selskapenes resultater.

Det er innen salget av prosessorer til bærbare pc-er at AMD nå vinner andeler. Fra første til andre kvartal økte AMD andelen med 1,6 prosentpoeng, slik at selskapet oppnådde 13,7 prosent markedsandel. Intel markedsandel gikk ned med 1,7 prosentpoeng til 86,1 prosent, mens Via oppnådde 0,2 prosent markedsandel.

I markedet for prosessorer til stasjonære pc-er, hvor AMD lenge har hatt en brukbar markedsandel, ble selskapets andel nå redusert med 0,7 prosent til 27,3 prosent. Intel oppnådde 72,2 prosent andel, en vekst på 0,5 prosent, mens Via oppnådde en andel på 0,5 prosent.

IDC spår at den totale veksten i antallet solgte enheter for 2010 vil bli på 19,8 prosent, sammenlignet med 2009. Men IDC advarer om en svekkelse i salget mot slutten av andre kvartal, noe analyseselskapet mener vil vedvare ut august. Mulige lanseringer av Intels Sandy Bridge-baserte prosessorer og AMDs Fusion-arkitektur kan likevel gi et oppsving mot slutten av året.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.