BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samkjøring av datakraft saboteres av "min server" tenking

En internasjonal undersøkelse tyder på at samkjøring av datakraft ("grid computing") hindres av foreldet tenking i IT-avdelingene.

14. mars 2003 - 07:59

Det kanadiske selskapet Platform Computing er en ivrig deltaker i det IBM ledede Globus Project for samkjøring av datakraft, såkalt "grid computing", og har også partnerskap med Apple, Dell, HP, SAS og SGI. Selskapet fokuserer på praktisk bruk av samkjørt datakraft i bedriftsmarkedet. Det mener at dets antakelser om at det ikke er først og fremst er teknologien som gjør at store selskaper lar være å realisere potensialet til samkjørt datakraft, men foreldet tenking i IT-avdelingene, bekreftes av undersøkelsen det fikk Collignon Research til å gjennomføre, Breaking Down Barriers.

    Les også:

Platform Computing leverer praktiske løsninger for samkjøring av datakraft gjennom store organisasjoner, og mener å ha dokumentert at dette er en investering som raskt gir mye igjen. I stedet for å supplere med nye maskiner hver gang du mangler datakraft, sørger samkjøring for at du utnytter hver maskin du allerede har, mye bedre. De store aktørene innen samkjøring, blant dem Sun og IBM, er samstemte i at de fleste serverne kjøres gjennomsnittlig på godt under halv maskin, og at spesielt globale organisasjoner kan tjene mye på å samkjøre servere fra geografiske spredte områder.

Undersøkelsen til Platform var rettet mot 50 globale selskaper innen finans, forskning og industri. To tredeler av dem har en omsetning på over en milliard dollar i året. Samlet sett har de en årlig IT-budsjett på over fire milliarder dollar. Ellers har de det til felles at de verken har, eller har planer om å innføre, samkjørt datakraft. De er ikke en gang villige til å evaluere det. Undersøkelsen tok følgelig sikte på å få fram en forklaring.

89 prosent svarer at interne organisasjonsmessige forhold, knyttet til holdninger som kan karakteriseres som "server-revir", er viktige hindringer mot å samkjøre felles dataressurser. Holdningene knyttes til frykt for kontroll over eller tap av tilgang til ressurser, frykt for risiko ved samkjøring gjennom hele organisasjonen, og frykt for nedsatte IT-budsjetter.

I en kommentar til undersøkelsen sier en analytiker ved Gartner at organisasjoner vil være mer tjent med å ha avdelinger som definerer sine behov i form av tjenestenivå, enn i form av spesifikke maskinressurser.

På den andre siden har respondentene tillit til at disse hindringer kan overkommes gjennom å klargjøre fordelene og de strategiske verdiene ved samkjøring. Platform Computing mener dette gjenspeiler et misforhold mellom hvordan IT-avdelingene definerer sine mål, i forhold til hvordan ledelsen definerer sine. Følgelig trengs det kulturelle endringer.

Selv er Platform Computing svært optimistisk på sin nisjes vegne. Årsomsetningen av samkjøringsprodukter ligger i dag på rundt 180 millioner dollar. Selskapet viser til en rapport fra Global-prosjektet fra juli i fjor, der det spås at markedet vil vokse til over fire milliarder dollar i 2005.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.