BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sammen om revolusjon i flashminne

HP og Hynix' «memristor» lover tidobbel hastighet og dobbel kapasitet til halv pris.

HP og Hynix tar sikte på å framstille memristor-baserte brikker med utgangspunkt i vanglige halvledermaterialer.
HP og Hynix tar sikte på å framstille memristor-baserte brikker med utgangspunkt i vanglige halvledermaterialer. Bilde: HP
1. sep. 2010 - 10:15

En «memristor» er en type grunnleggende passiv elektronisk komponent som endrer motstand avhengig av hvilken spenning den utsettes for. Når spenningen slås av, beholder memresistoren motstanden den hadde under spenning. Denne egenskapen gjør at den kan brukes til å lagre data. Betegnelsen er en sammentrekning av de engelske betegnelsene for minne og motstand, altså «memory» og «resistor».

Memristorens eksistens ble først påvist teoretisk av professor Leon Chua ved University of California Berkeley i 1971. Komponenten ble framstilt for første gang ved HP Labs i 2006. Oppdagelsen ble først publisert høsten 2008, da HP beskrev en prototyp på en memristor-basert minnebrikke.

I våres beskrev HP hvordan memristor-kretser også kan brukes til logiske operasjoner, altså beregninger. Det innebærer at memristorer åpner ikke bare for en ny type elektronisk minne, men også for brikker der de samme grunnleggende komponentene kan brukes både til minne og til tall, med andre en kombinasjon av CPU og RAM.

I går meldte HP at de går sammen med den sørkoreanske minnegiganten Hynix for å utvikle kommersielle produkter baserte på memristorer. Målet er å starte salget i løpet av 2013.

Etappene i utviklingen av memristoren. <i>Bilde: HP</i>
Etappene i utviklingen av memristoren. Bilde: HP

Samarbeidet mellom HP og Hynix gjelder materialer, produksjonsprosesser, arkitektur, kretsdesign, feilkorrigerende kode med videre, for å framstille minnebrikker basert på memristorer. Memristor-basert minne kalles «ReRAM» for «Resistive RAM». Forkortelsen RRAM har også vært brukt. Utviklingen av materialer og produksjonsprosesser skal foregå ved Hynix' laboratorier i Sør-Korea, og flere av HPs memristor-forskere skal flytte dit fra California.

De første ReRAM-brikkene vil lages i de samme formatene som dagens flashminne, med tanke på bruk i mobiltelefoner, mediespillere, digitale kameraer, minnepinner og så videre. På sikt ser HP og Hynix for seg at ReRAM helt kan erstatte både Flash, DRAM (vanlig pc-minne) og harddisker.

Sammenliknet med dagens flashminne er ReRAM ti ganger så rask, og energibehovet er en tidel. Forsøkene så langt tyder på at memristor-minne kan overskrives mange ganger flere enn flashminne. Stanley Williams, leder for Information and Quantum Systems Laboratory (IQSL) i HP, sier det skal være mulig å framstille ReRAM-produkter til halve prisen av flashminne med samme kapasitet. Det er med andre ord snakk om en veritabel revolusjon i forhold til dagens flashminne.

HPs samarbeid med Hynix skal skje samtidig med at HP lisensierer memristor-teknologi til andre.

Williams sier samarbeidsmodellen som er lagt opp med Hynix vil sikre et teknologisk forsprang, og at lisensiering til andre er generelt gunstig, uten å true dette forspranget.

HP vil selv være en betydelig kunde for ReRAM-brikker, siden selskapet i dag bruker flashminne i nær sagt hvert eneste produkt de selger, fra skrivere til pc-er, servere, lagringssystemer og nettverksutstyr.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.