KARRIERE

Samordna opptak: Ny økning i søkere til IT-utdanning

Søkertallene til IT fortsetter å stige, mens studieplassene står på stedet hvil.

Rekordmange søker seg til IT-utdanningene. Universitetet i Oslo har 1641 søkere til rundt 600 studieplasser.
Rekordmange søker seg til IT-utdanningene. Universitetet i Oslo har 1641 søkere til rundt 600 studieplasser. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
25. apr. 2019 - 11:35

I fjor klagde både Abelia og IKT-Norge over mangelen på IT-studieplasser. I år har antall søkere steget med enda noen hundre sammenlignet med fjoråret. 

Antallet studieplasser planlagt for 2019 har imdlertid sunket, fra 2.282 i fjor til forventede 2.257 for det kommende skoleåret. 

Antall førstegangssøkere til IKT-studiene økte med 22 prosent i fjor.  I alt har 6.270 studenter IKT-fag som førstevalg, mot 5.892 i fjor. Til sammen var det rekordhøye 15.845 som hadde søkt IT-studier.

 

Leder for IKT-Norge Heidi Austlid er ikke overrasket, men svært tydelig:

– Jeg har en beskjed til regjeringen. De leverte ikke en eneste studieplass da de la fram statsbudsjettet i fjor høst. Det må de endre i revidert nasjonalbudsjett, sier Austlid.

Revidert nasjonalbudsjett legges fram om noen få uker.

– Ungdom vil studere IT-fag, Norge trenger flere teknologihoder, og som nasjon gjør vi oss selv en bjørnetjeneste om vi ikke gjør noe, sier Austlid.

Hun peker på at det er manglende studieplasser som er flaskehalsen.

– Det er slett arbeid. Vi har sett disse tendensene over tid. Behovet er kjempestort i IT-næringen samtidig som ungdom vil studere IT, løse utfordringene våre og skape vekstmuligheter for Norge, sier Austlid. 

IT-studenter plukkes opp under utdanningen

Gisle Hellsten, karriereveileder ved UiO, har sagt til digi.no at det ikke er så viktig hvilken retning du velger. Går du for en IT-utdannelse, er du ettertraktet vare. 

– IT-studentene er så ettertraktet at det nesten er et problem, sier Hellsten. 

Han sier at mange studenter opplever at de får gode jobbtilbud før de er ferdige med å studere. Noen blir fristet til å hoppe av studier før de har oppnådd graden de holder på med.

Enda flere kvinner 

15 prosent flere kvinner som har informasjonsteknologi som førstevalg, sammenlignet med i fjor. Det betyr at andelen kvinnelige søkere har økt fra 24 prosent til 26 prosent.

− Over mange år har bransjene selv, med økonomisk støtte fra staten, jobbet for å rekruttere flere kvinner til teknologiyrker. Jeg vurderer å gjøre lignende tiltak for å rekruttere flere menn til blant annet helse- og omsorgsutdanningene og lærerutdanningene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.