SSD

Samsung forventer kraftig reduserte priser på SSD-er

PCIe-baserte SSD-er vil raskt ta over for SATA-enheter.

PCIe-baserte SSD-er er i ferd med å ta over helt for SATA-baserte.
PCIe-baserte SSD-er er i ferd med å ta over helt for SATA-baserte. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no
29. sep. 2016 - 06:00

SSD-er har i løpet av de siste årene tatt mer og mer over som oppstartsdisk i PC-ene, takket være overlegen ytelse. Men prisen per gigabyte er fortsatt vesentlig høyere enn for tradisjonelle, roterende harddisker. Derfor er det fortsatt harddisker som dominerer der hvor det er behov for høy lagringskapasitet til overkommelig pris. I Norge koster for eksempel en typisk 512 GB SSD rundt 1400-2500 kroner, mens du får en harddisk på 1 TB til 500-600 kroner.

Ifølge Samsung vil imidlertid prisgapet reduseres betydelig de neste årene. Det kom frem i en presentasjon på Samsungs SSD Global Summit i Seoul i Sør-Korea forrige uke. 

512 GB SSD til prisen av dagens 1 TB-disker

Ifølge oc3d.net uttalte Samsung på konferansen at en SSD på 512 GB vil koste det samme i 2020, som det en 1 TB harddisk koster i dag. 

Prisreduksjonen kommer blant annet av at selskapet vil videreutvikle sin 3D-NAND-teknologi (også kalt V-NAND) som gjør det mulig å pakke data enda tettere – i flere lag. Samsung annonserte 3D NAND med 48 lag i fjor, men det er først nå nylig at selskapet lanserte sine første SSD-er med denne teknologien. Ifølge Extremetech trenger selskapet å øke til 64 eller 96 lag før de kan klare å redusere prisene så mye som de snakker om her. I tillegg kan det være nødvendig å krympe brikkene ytterligere for å få plass til flere brikker på hver silisiumskive («die»). I dag produseres Samsungs 3D NAND på 40 nanometer.

Samsungs priser på SSD-er har falt fra rundt 1,17 dollar (rundt 9,50 kroner) per gigabyte i 2012, til bare 0,36 dollar per gigabyte i dag.

Samsungs lanserte nylig to nye SSD-er, 960 Evo og 960 Pro. Begge benytter 3D NAND-minne. <i>Foto: Samsung</i>
Samsungs lanserte nylig to nye SSD-er, 960 Evo og 960 Pro. Begge benytter 3D NAND-minne. Foto: Samsung

Salget av SSD-er har økt med 54 prosent i løpet av de siste fem årene for selskapet, mens smartmobilmarkedet har vokst med bare 19,1 prosent i samme periode. Samsung forventer å levere 23 millioner enheter i 2018, som vil være en vekst på 236 prosent i løpet av to år. 

Overgang til PCIe-baserte SSD-er

Ifølge Samsung vil de aller fleste SSD-er de neste årene være PCIe-baserte, mens SATA-baserte SSD-er er på full fart ut – noe som for såvidt ikke er spesielt oppsiktsvekkende. Hele markedet for PCIe-baserte SSD-er vil utgjøre rundt 111 millioner enheter i 2018, opp fra 33 millioner i 2016. 

SATA-baserte SSD-er benytter samme tilkobling til PC-ens hovedkort som harddisker, og den samme AHCI-protokollen, mens PCIe-baserte SSD-er er raskere og benytter NVMe-protokollen. Vårt søsternettsted Tek.no har en gjennomgang av NVMe i denne saken.

Også konkurrenten Intel satser på 3D NAND, og lanserte for noen uker siden en rekke nye PCIe-baserte SSD-er både for forbruker- og bedriftsmarkedet, samt for egne modeller for datasentere. I tillegg har selskapet sin 3D Xpoint-teknologi, som skal gi ytterligere ytelsesøkning – men produkter basert på 3D Xpoint er ennå ikke tilgjengelige. 

Les mer om 3D Xpoint: Intel og Micro lover minnerevolusjon »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.