Samsung med storslipp av mobilbrikker

Avduket full HD-kamera og SnapDragon-konkurrent for mobiltelefoner.

Samsung med storslipp av mobilbrikker

Avduket full HD-kamera og SnapDragon-konkurrent for mobiltelefoner.

Samsung lager både egne mobiltelefoner og komponenter som også andre mobilleverandører kan benytte.

I dag, i forbindelse med selskapets Samsung Mobile Solutions Forum, ble det kunngjort en rekke nyheter på komponentsiden.

Blant disse er to nye ARM Cortex-A8-baserte applikasjonsprosessorer. Modellen S5PC110 er beregnet for smarttelefoner, mens S5PV210 er beregnet for blant annet mini-bærbare. Trolig er dette prosessoren som Samsung tidligere i år har omtalt som Hummingbird.

Begge kan klokkes til 1 GHz og kan dermed konkurrere på hastighet med Qualcomms Snapdragon-brikke, som er basert på samme arkitektur. Samsungs brikker kommer riktignok et år senere enn Snapdragon, som kom på markedet i fjerde kvartal i fjor.

Samsungs ny ARM-prosessorer skal være utstyrt med 512 kilobyte med L2 cacheminne og en grafikk- og videomotor som skal støtte 3D-baserte brukergrensesnitt, spill og full HD-video (1080p) med opptil 30 bilder i sekundet, både ved innspilling og avspilling.

Det sistnevnte er tilpasset et nytt, SoC-basert (System on Chip) mobilkamera, S5K4EA, med oppløsning på 5 megapiksler og mulighet for å gjøre opptak med 1080p med 30 bilder i sekundet. Kameramodulen inkluderer xenon-blits og autofokus. Hele modulen målet maksimalt 8,5 x 8,5 x 6 mm og er beregnet for avanserte mobiler. Masseproduksjonen starter i første kvartal av 2010.

De to ARM-baserte prosessorene skal bli tilgjengelig i testeksemplarer fra og med fjerde kvartal i år. De har også integrert støtte for HDMI 1.3, USB 2.0 og minnetyper for henholdsvis mobiltelefoner og litt større dataenheter.

Samsung kunngjorde også at selskapet har utviklet en enkelt brikke som integrerer kontrollfunksjoner for kapasitive berøringsskjermer. Dette skal åpne for at mobilt utstyr med berøringsskjerm kan få en slankere formfaktor enn med dagens løsninger. Brikken skal ha støtte for både multi-touch og soft-touch.

I tillegg kunngjorde Samsung at selskapet har startet produksjonen av 512 megabit-brikker av typen PRAM (Phase Change Random Access Memory), som Samsung mener vil utgjøre en neste-generasjons ikke-flyktig minneteknologi for mobile enheter.

Ifølge Samsung skal de nye brikkene kunne slette og overskrive datasegmenter på 5 megabyte omtrent sju ganger raskere NOR-basert flashminne. Samtidig skal forenklet dataaksesslogikk redusere effektbruken med 20 prosent.

- Vi forventer at PRAM vil bli et av våre kjerneprodukter i framtiden, sier Sei-Jin Kim, en visepresident i Samsung Electronics' minnedivisjon.

- Vi mener PRAM vil gi et betydelig bidra til effektiviteten til mobiltelefondesign, spesielt multimediehåndsett og smarttelefoner, sier han. Dagens PRAM fra Samsung er laget med 60 nanometers prosessteknologi, men selskapet oppgir at mindre skala vil tas i bruk etter hvert.

    Les også:

Til toppen