JUSS OG SAMFUNN

– Samsung og Apple kan slutte fred

Analytiker tror på kompromiss mellom de to kamphanene.

Samsung gikk forbi Apple som den største leverandøren av smarttelefoner i tredje kvartal. Nå tror en sørkoreansk analytiker at de to selskapene kan begynne å slutte fred i patentkrigen.
Samsung gikk forbi Apple som den største leverandøren av smarttelefoner i tredje kvartal. Nå tror en sørkoreansk analytiker at de to selskapene kan begynne å slutte fred i patentkrigen. Bilde: Jo Yong-Hak /Reuters/SCANPIX
8. nov. 2011 - 13:40

Fredag ble det kjent at EU har startet undersøkelser for å se om Samsung og Apple bryter europeisk konkurranselovgivning gjennom sine bruk av patenter. Særlig Samsung har fått spørsmål fra EUs konkurransemyndigheter om hvordan de benytter seg av patenter til kjernefunksjonalitet, for å hindre Apple markedstilgang.

De to selskapene har over lengre tid vært i en bitter konflikt. Apple mener at Samsung hemningsløst kopiert deres design og konsept, særlig innen nettbrett med Galaxy Tab. Samsung har slått i bordet med en rekke patenter som de mener Apple forbryter seg mot.

Men i denne stillingskrigen er det forbrukerne som taper, noe som kan fremtvinge kompromiss og fred mellom partene. Det tror i alle fall analytiker Alvin Lim i ratingbyrået Fitch Ratings i Sør-Korea.

– Dersom situasjonen eskalerer til det punktet hvor begge selskapene ikke ser noen fordeler i de pågående juridiske krigene, vil det føre til et kompromiss som tjener begge selskapenes interesser, sier Lim til avisen The Korea Times.

Han mener at Samsung vil fortsette å gjøre mottiltak mot Apple inntil de klarer å bli enige. For Samsung er det derfor viktig at de vinner noen tidlige juridiske slag.

– Skulle Apple bli skadelidende fra Samsungs motsøksmål, vil de måtte revurdere strategien og fremgangsmåten de har brukt, sier Lim.

Samsung og Apple er ikke bare konkurrenter. Samsung er en betydelig brikkeleverandør til Apple, og burde derfor være svært interessert i å slutte fred. Men ratingbyrået er ikke bekymret for at kranglingen de to selskapene mellom vil føre til at forretningsforholdet vil surne.

– Like mye som Samsung ikke vil miste Apple som en viktig kunde, vil det være vanskelig for Apple å erstatte Samsung med andre leverandører av minnebrikker på kort sikt, sier Lim til den sørkoreanske avisen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.