ANALYSER

Samsung passerer Sony og Apple

Gjør et kraftig sprang i markedet for bærbare pc-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. juli 2010 - 09:38

Analyseselskapet iSuppli kom denne uken med en rapport over markedet for bærbare pc-er i første kvartal i år. Den viser at særlig de to største leverandørene, HP og Acer, opplever en viss nedgang i salget. Markedsandelen til selskapene blir dermed redusert med henholdsvis 1,3 og 1,6 prosentpoeng.

Dell på tredjeplass og Asus på femteplass taper også markedsandeler, men ikke mer enn henholdsvis 0,1 og 0,3 prosentpoeng. Toshiba på fjerdeplass har derimot økt sin markedsandel med 0,3 prosentpoeng siden fjerde kvartal i fjor.

Derimot er det lenger ned på liste at de mest interessante endringene skjer. Det gjelder spesielt Samsung, som i løpet av andre kvartal har passert både Apple og Sony. Samsung er nå den syvende største leverandøren av bærbare pc-er med en markedsandel på 3,9 prosent. I fjerde kvartal hadde Samsung en markedsandel på 3,2 prosent.

Dessverre har ikke iSuppli offentliggjort så mange av disse tallene, men selskapet forteller at Samsung økte leveransene av bærbare pc.er med 14,9 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Dette utgjør ifølge iSuppli en dramatisk kontrast til det totale markedet for bærbare pc-er, hvor leveransene sank med 5,4 prosent i den samme perioden.

 <i>Bilde: iSuppli</i>
Bilde: iSuppli

– Omkring 50 prosent av Samsungs bærbare pc-leveranser i første kvartal var netbooks, forteller Matthew Wilkins, en analytiker i iSuppli.

– Samsungs netbooks opplever sterkt salg til europeiske telekom-operatører, da europeiske konsumenter i første kvartal fortsatte å kjøpe netbooks buntet med mobile bredbåndsabonnementer, sier Wilkins.

Apple ligger nå på åttende plass og solgte bare 130 tusen færre bærbare pc-er i første kvartal enn det Samsung gjorde. Men Samsung er nå på full fart inn på det amerikanske markedet for bærbare pc-er, noe som trolig vil gi selskapet ytterligere fart.

Sony ligger på niende plass, foran Fujitsu. Sistnevnte opplevde forøvrig at leveransene økte med 17,6 prosent i perioden, den største prosentvise økningen av alle.

iSuppli har ikke offentliggjort hvilken leverandør som innehar sjetteplassen, men trolig er det Lenovo.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.