JUSS OG SAMFUNN

Samsung-topp dømt til fengsel i fem år

Samsung-arvingen Lee Jae-yong er dømt til fem års fengsel i en domstol i Sør-Korea. Dommen blir anket, ifølge en advokat.

Samsung-arving Lee Jae-yong er dømt til fem års fengsel.
Samsung-arving Lee Jae-yong er dømt til fem års fengsel. Bilde: Chung Sung-Jun/Pool Photo via AP/NTB scanpix
NTB
25. aug. 2017 - 10:12 | Endret 25. aug. 2017 - 12:08

Lee Jae-yong (49) anklages for bestikkelser i forbindelse med korrupsjonsskandalen som felte Sør-Koreas president Park Geun-hye tidligere i år.

Like etter at Lee fikk kunngjort dommen på fem års fengsel, ga en av hans advokater beskjed om at saken vil bli anket umiddelbart.

– Alle deler av dommen er uakseptable. Vi vil anke avgjørelsen, og jeg er sikker på at han vil bli frikjent i ankesaken, sa Song Woo-cheo til journalister rett utenfor rettsbygningen.

Påtalemyndigheten la tidligere i august ned påstand om tolv års fengsel.

I håndjern

Lee ankom fredag rettsbygningen i Seoul iført håndjern og med en konvolutt med dokumenter i hendene. Rundt 800 politifolk var utplassert for å hindre sammenstøt mellom ulike grupper av demonstranter.

Da dommen ble kunngjort, sto han stille uten å vise tegn til følelser.

Ifølge tiltalen hadde 49 år gamle Lee gitt – eller lovet – nærmere 300 millioner kroner til en nær venninne av tidligere president Park, Choi Soon-sil, i bytte mot politiske tjenester.

Choi er selv dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Hun skal ha hatt stor innflytelse over Park mens hun var president. Park ble avsatt etter at nasjonalforsamlingen stemte for å reise riksrettssak mot henne.

– Presset av Park

Ifølge påtalemyndigheten var formålet med pengegavene å få myndighetenes støtte til en fusjon som skulle styrke Lees kontroll over Samsung etter at faren ble sengeliggende etter et hjerteinfarkt i 2014.

Lee, som er styrenestleder i Samsung Electronics, har avvist alle anklager. Hans forsvarere har sagt at Samsung-gruppen ble presset av Park til å gi Choi penger, men uten at Lee visste om det, og uten at han godkjente det. Fire andre Samsung-topper står også tiltalt i saken.

Samsung ble grunnlagt av Lees bestefar og er Sør-Koreas største og mest suksessrike selskap.

Les også: Tre Samsung-topper trakk seg etter korrupsjonsanklager

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.