Samtaler om felles DVD-etterfølger

Partene bak Blu-ray Disc og HD DVD er i samtaler om å lage en hybridløsning mellom de to lagringsformatene.

Partene bak Blu-ray Disc og HD DVD er i samtaler om å lage en hybridløsning mellom de to lagringsformatene.

Etter at Sony flere ganger den siste måneden har uttrykt bekymring for en ny formatkrig, denne gangen innen de høyoppløste, optiske lagringsformatene, viser det seg nå at partene bak formatene Blu-ray Disc og HD DVD er i samtaler om muligheten for å lage en hybridformat. Det skal først og fremst være Sony og Toshiba som diskuterer dette.

Det hele kommer egentlig litt overraskende og kanskje en smule sent. Selskapene har støttet hvert sitt konkurrerende format i nærmere tre år, og masseprodukter basert enten Blu-ray Disc eller HD DVD er for lengst lovet. Mest kjent er Sonys kommende PlayStation 3, som skal ha støtte for Blu-ray Disc (BD), mens Toshiba fortsatt lover bærbare PC-er med HD DVD-spiller i fjerde kvartal av 2005. Dessuten har partene hver for seg inngått avtaler med en rekke amerikanske filmselskaper, som skal distribuere høyoppløst video på det ene eller det andre formatet.

    Les også:

Ifølge japanske Nihon Keizai skal Sony ha foreslått å kombinere diskstrukturen til BD med programvareteknologien til HD DVD, mens Toshiba har foreslått å bruke diskstrukturen til HD DVD sammen med Sonys flerlags datalagringsteknologi.

HD DVD-platene består ifølge Reuters av et minnelag lagt mellom to substrater, mens datalaget i BD er lagt på overflaten av et substrat og er dekket med flere tynne, beskyttende lag.

Selv om selskapene ennå ikke er kommet til enighet, mener Nihon Keizai at det er sannsynlig at samtalene vil føre fram til en fungerende løsning, siden begge parter ønsker å unngå en formatstrid tilsvarende den mellom VHS- og Beta-formatene for videokassetter.

Begge de to formatene har sine fordeler. BD har mer lagringskapasitet, per i dag kan BD-plater lagre 50 gigabytes mot HD DVDs 30 gigabytes - begge deler basert på plater med to lag. Men siden HD DVD-platene har mye felles med vanlige DVD-plater, ventes det at de vil være rimeligere å produsere enn BD, ikke minst siden kun små endringer ved DVD-produksjonsutstyret skal være nødvendig for å lage HD DVD.

Til toppen