SAP kjøper smart norsk Excel-tillegg

Ukjente norske iLytix har laget et Excel-tillegg som gjorde at den tyske giganten SAP kjøpte dem opp.

Ukjente norske iLytix har laget et Excel-tillegg som gjorde at den tyske giganten SAP kjøpte dem opp.

For andre gang på rad har det lille Oslo-selskapet iLytix Systems utviklet programvare som er så attraktiv at verdens største programvareselskaper kjøper deres løsninger.

iLytix Systems AS utvikler og selger programvare for finansiell rapportering, altså verktøy som henter ut og slår sammen tall for å skape ferdige rapporter. iLytix stod opprinnelig bak utviklingen av konsernrapporteringssystemet Solver, som i 1998 ble kjøpt av Microsoft Great Plains og omdøpt til Enterprise Reporting.

Nå skjer det samme igjen, men denne gangen snapper SAP opp hele selskapet. Hilde Solegaard i SAP Norge forteller til digi.no at man har kjøpt hele selskapet med ti ansatte, men kjøpssummen er offentliggjøres ikke. De ansatte vil flytte til SAPs kontor på Lysaker.

- Selskapet er i hovedsak eid av de ansatte, med blant annet daglig leder Morten Tønsberg som en av de største eierne.

- Salget er organisert som en overdragelse av all innmat i Ilytix. Vi får et kontant oppgjør, ikke SAP-aksjer, forteller Tønsberg til digi.no.

Han skal selv følge med over til en stilling i SAP Norge, selv om han vil jobbe globalt.

XL Reporter skal inngå i SAP Business One 2004, som ble lansert i desember. Business One er SAP forenklede ERP-system og er selv resultatet av innkjøpt teknologi - SAP kjøpte opp et israelsk selskap for å skaffe seg et bedre tilbud til små og mellomstore bedrifter.

XL Reporter, som navnet delvis indikerer, er et bindeledd mellom Business One og Microsoft Excel.

"XL Reporter™ gjør SAP Business One-informasjon umiddelbart tilgjengelig i Microsoft Excel, noe som eliminerer tidkrevende eksport og re-formattering av data. Løsningen lar kundene enkelt lage nye eller modifisere eksisterende finansielle og forretningskritiske rapporter, og i tillegg kan det lages faste rutiner for automatisk leveranse av rapporter og analyser til ledelse, styre og andre nøkkelpersoner", skriver SAP i sin pressemelding.

SAP Business One 2004 er tilgjengelig for nye kunder umiddelbart, og vil bli gjort tilgjengelig for eksisterende SAP Business One kunder gjennom standard vedlikeholdskontrakt. SAP planlegger å gjøre XL Reporter™ tilgjengelig med SAP Business One innen utgangen av 1. kvartal 2005.

Til toppen