SAP lager portal for oljebransjen

Mange drømmer om å lage den store Internett-portalen for næringslivet. Som et første forsøk prøver tyske SAP nå å samle den norske oljebransjen.

Mange drømmer om å lage den store Internett-portalen for næringslivet. Som et første forsøk prøver tyske SAP nå å samle den norske oljebransjen.

Programvarebransjen, Internett-bransjen og kunder skal i årene hverandre slåss om hvem som skal eie og styre de fremtidige handlestedene på Internett. Næringslivet er på full fart inn i elektronisk handel, men det er lite effektivt å ha hver sin butikk. Det er kanskje smartere å lage en handelsportal som samler alle aktørene.

Tanken er fristende, for en slik portal kan gjøre Amazon til en dverg og gjøre eieren rik. Tyske SAP er en av de mange som drømmer om å kapre denne muligheten. I mai lanserte SAP mysap.com, en markedsplass som kobler økonomisystemer til kundene og leverandørene sammen. I stedet for å få opp en Internett-side, får du for eksempel opp innkjøpsskjemaet bedriften din bruker. Dermed slipper du å taste inn all informasjon en gang til.

Meningen er å lage en markedsplass der kunder kan søke og legge ut anbud. På denne siden vil det ligge reklame, slik det gjør på markedsplasser rettet mot privatkunder.

SAP lanserte ideen i mai, og har siden den gang arbeidet med prøveprosjekter i forskjellige bransjer verden over (se tidligere saker under). 14-15 september avdukes de forskjellige prøvene på en konferanse i USA, blant annet SAP Norges oljeprosjekt. SAP har en fordel fordi de fleste store oljeselskaper i Norge i dag bruker SAP.

- Oljebransjen samarbeider allerede på en rekke teknologiske felter og kan spare milliardbeløp på å effektivisere sine innkjøp, sier Anne Kristin Melum, markedssjef i SAP Norge.

SAP Norge har i lengre tid arbeidet med et pilotprosjekt - som etter hva digi.no forstår - skal på luften mot slutten av året. 5-6 partnere er allerede med. En av de er mektige Statoil. Fra før er også Microsoft og IBM partnere til SAP.

SAP har kommet et stykke, men det gjenstår en stor jobb for skape en kritisk masse med kunder og leverandører. Programvarehuset innrømmer at det heller ikke er sikkert at oljebransjen og leverandørene ønsker at SAP skal eie deres markedsplass. Dessuten er det viktig at alle kundene er villig til å ta i bruk SAPs XML-baserte standard for utveksling av data til markedsplassen. Har du ikke SAP, må økonomisystemet ditt tilpasses først.

Ved siden av oljeprosjektet arbeider SAP også med markedsplasser for for møbel-bransjen og byggevare-bransjen.

Til toppen