SAP-systemer er ikke verre enn andre

Mange forbinder SAP med forsinkelser og budsjettsprekker, men det er ikke SAPs skyld, mener EDB-sjef Endre Rangnes.

Mange forbinder SAP med forsinkelser og budsjettsprekker, men det er ikke SAPs skyld, mener EDB-sjef Endre Rangnes.

Flere SAP-prosjekter de siste årene har fått mye oppmerksomhet på grunn av forsinkelser og kostnadsoverskridelser. Også høye totalpriser på flere SAP-prosjekter har skapt oppmerksomhet rundt teknologien.

Nylig meldte butikkjeden Expert om svake tall for andre kvartal på grunn av problemer med sitt SAP-prosjekt, noe nettbutikken Komplett også har gjort tidligere. Også IT-selskapet Ementor møtte utfordringer og hadde neppe budsjettert med tresifferete millionbeløp da de la sine planer. Også Forsvaret har forskjøvet sin SAP-planer.

digi.no spurte derfor EDB-sjef Endre Rangnes om SAP var vanskeligere å få på plass enn andre systemer, for eksempel IFS eller Oracle. I tillegg til at EDB drifter SAP, kjenner Rangnes SAP godt også fra sin tid som IBM Norge-sjef da han inngikk den gigantiske SAP-kontrakten til Forsvaret.

- Nei, svarer Rangnes uten betenkning, selv om SAP har vært involvert i noen høyt profilerte utfordringer er det SAP noen vanskeligere å implementere enn konkurrentene.

Rangnes mener at problemet ligger i at alle store ERP-prosjekter er svært komplisert og at alt for mange kunder undervurderer utfordringene.

- Mange kunder undervurderer behovet for kompetanse på IT, prosess, forståelse av sine egne kunder og behovet for hard styring under innføringen, mener Rangnes.

Han kjenner også problemet på kroppen, for EDB drifter både SAP og andre ERP-systemene for mange kunder som har valgt å ansvaret for tilpasning/implementering selv.

- Det er så mye som kan gå galt og det er en tendens til at brukere ringer til vår helpdesk når farten faller eller systemet stopper opp. Vi har derfor i det siste investert i en rekke analyseverktøy og overvåkningsystemer som både kan fortelle oss hva som er galt og finne frem til flaskehalser og mulige problemer, forteller EDB-sjefen.

Ragnes påpeker diplomatisk at EDB nå kan ha en mer "faktabasert diskusjon" med sine kunder om hva som faktisk er problemet.

- EDB er ikke perfekte, men problemene skyldes både feil i designet og at enkeltbrukere har tilgang til muligheter og funksjoner som kan føre til stopp ikke er utelukket. Det er database-låser som er hovedkilden til problemer på driftssiden, forteller Rangnes.

Til toppen