Abonner
AVTALER & KONTRAKTER

SAS bytter IT-leverandør

CSC mistet kontrakt etter 10 år.

SAS har vraket sin samarbeidspartner gjennom ti år etter at selskapet har snudd opp ned på sin IT-avdeling.
SAS har vraket sin samarbeidspartner gjennom ti år etter at selskapet har snudd opp ned på sin IT-avdeling. Bilde: SAS

I begynnelsen av februar kunne digi.no avsløre at det kriserammede flyselskapet SAS var i ferd med å gjennomføre en IT-revolusjon i selskapet.

En lynrask prosess startet av den norske IT-sjefen Hans-Petter Aanby tar sikte på å halvere det årlige IT-forbruket og kutte antall IT-ansatte med 70 prosent. Hvert år skal 600 millioner kroner skrelles vekk IT-budsjettet i selskapet.

I denne prosessen skulle selskapet reforhandle avtaler med sine leverandører. I raskt tempo ble fem leverandører invitert til å levere tilbud. Det er det dansk-baserte IT-selskapet CSC som har hatt kontrakten med SAS, en kontrakt de har hatt i 10 år. Nå er de imidlertid ute, ifølge Computerworlds danske nettavis.

– SAS har underskrevet en IT-sourcingsavtale med Tata Consultancy Services, en leverandør med global teknologisk ekspertise og erfaring innen luftfartsindustrien, sier pressesjef i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen, til avisen.

Hun bekrefter av avtaleinngåelsen vil bety at CSC ikke lengre vil være hovedleverandør av IT-tjenester til SAS-konsernet, men vil ikke kommentere hva dette vil ha å si for de SAS-ansatte.

Det som imidlertid er kjent er at SAS har ønsket å innføre en dramatisk forenkling.

– Dette er kostnadsreduksjoner som kommer gjennom forenkling og standardisering. Vi skal ha industristandard på drift og applikasjon og dra ned antall systemer og kompleksitet, sa Aanby til digi.no da det ble kjent at SAS var på leverandørjakt.

Hans-Petter Aanby ble leid inn som IT-sjef for å hjelpe SAS gjennom krisen. Den tidligere IT-sjefen i Norwegian satte igang en IT-revolusjon som har ført TATA inn som hovedleverandør i det kriserammede flyselskapet.
Hans-Petter Aanby ble leid inn som IT-sjef for å hjelpe SAS gjennom krisen. Den tidligere IT-sjefen i Norwegian satte igang en IT-revolusjon som har ført TATA inn som hovedleverandør i det kriserammede flyselskapet.

Han ble leid inn som IT-sjef i SAS i fjor, etter å ha jobbet lenge som IT-direktør i Norwegian. Hans jobb var å sikre at systemene ikke klappet fullstendig sammen i tilfelle en konkurs. Etter at selskapet klarte seg gjennom høsten fikk han oppgaven å kutte dramatisk i selskapets IT-relaterte kostnader.

Kontraktens størrelse er ikke kjent, men da digi.no snakket med Aanby i februar indikerte han at den var betydelig. Den kan bli på mange milliarder kroner, alt etter hvilket omfang kontrakten vil få.

For Tata er dette nok en fjær i hatten for den nordiske sjefen Amit Bajaj. Tidligere i vår ble det kjent at Tata også blir en viktig IT-leverandør til DNB-konsernet samt til Posten. Dette er to av de største IT-kontraktene som vil bli delt ut i Norge.

At de i tillegg sikret seg SAS vil gjøre sitt til at 2013 går inn i historien som et meget godt år for det indiske selskapet.

Det lytes ikke digi.no å få kommentarer fra Hans-Petter Aanby mandag ettermiddag.

    Les også: