SATA 3.0 dobler farten

Neste generasjons overføring mellom harddisk og PC klar.

SATA 3.0 dobler farten

Neste generasjons overføring mellom harddisk og PC klar.

SATA-IO kunngjorde i går at spesifikasjonen for Serial ATA Revision 3.0 (SATA 3.0) nå er ferdigstilt.

Den viktigste nyheten i SATA 3.0 er dobling av kapasiteten til grensesnittet, noe som betyr at det i grensesnittet kan overføres data med en totalhastighet på opptil 6 gigabit per sekund.

- Ettersom hastighet blir kritisk i dagens lagring, dobler SATA Revision 3.0-spesifikasjonen den maksimale overføringshastigheten, og åpner dermed for en ny generasjon med raskere SATA-produkter, sier Knut Grimsrud, president for SATA-IO og direktør for lagringsprodukter hos Intel, i en pressemelding.

Den nye spesifikasjonen er bakoverkompatibel med tidligere SATA-implementeringer, men inkluderer også en del ny funksjonalitet.

Dette inkluderer blant annet en ny NCQ-streaming-kommando (Native Command Queuing) som åpner for isokron dataoverføring, noe som skal kunne utnyttes av båndbreddekrevende lyd- og videoapplikasjoner.

NCQ skal også ha fått en ny administrasjonsfunksjon som skal bidra til å optimalisere ytelses ved å tillate at verten prosesserer og administrerer utestående NCQ-kommandoer.

Strømstyringsfunksjonaliteten skal være forbedret med SATA 3.0 og spesifikasjonen støtter nå to nye kontakter. Den ene er en LIF-kontakt (Low Insertion Force) som skal åpne for mer kompakte 1,8 tommers lagringsenheter. Den andre er tilpasset optiske lagringsenheter med en høyde på 7 mm.

SATA-teknologien har tatt over nesten hele markedet til den eldre IDE/ATA-teknologien. I fjor skal 98 prosent av alle de interne harddisker som ble levert, ha vært utstyrt med SATA-grensesnitt. Fra 2001 til utgangen av 2008 skal det ifølge IDC ha blitt levert mer enn 1,1 milliarder SATA-harddisker. I tillegg kommer andre typer lagringsenheter, blant annet SSD-er (Solid-state Drive) og optiske drev.

    Les også:

Til toppen