TELEKOM

Satellittfrekvenser reservert for katastrofer

To nye ITU-standarder skal sikre kjapp igangsetting av livreddende samband.

10. mars 2010 - 14:18

Den internasjonale teleunionen ITU melder at de har publisert to nye standarder, henholdsvis ITU-R S.1001-2 og ITU-R M.1854, som skal sikre rask igangsetting av livreddende samband.

Standardene skal bidra til å avverge tilsvarende tilstander som umiddelbart etter jordskjelvet i Haiti 12. januar i år, der det rådde anarki innen frekvensbruken, og hjelpeorganisasjonene ødela for hverandre (se artikkelen gjenreiser Haiti med Wimax.)

Anbefalingene fra ITU fastsetter hvilke frekvenser kan brukes til nødsamband over satellitt i tilfelle katastrofe, avhengig av satellitt og sted. Informasjon om frekvensene gis i et eget nettsted.

ITU koordinerer også utsetting av utstyr for satellittsamband, med tanke på rask utlegging ved katastrofer.

– ITUs nye standarder for radiosamband over satellitt vil vesentlig bedre vår evne til å redde liv, heter det i en offisiell uttalelse fra ITUs generalsekretær Hamadoun Touré. – Jeg ber alle aktører, også teletilsyn, teleoperatører og tjenestetilbydere, støtte utviklingen av robuste og vidtrekkende systemer for varsling og nødhjelp, med tanke på å dempe skader under nødsituasjoner og katastrofer, både nasjonalt, regionalt og internasjonalt.

ITU har et eget organ, «High-Level Panel for Emergency Telecommunications», som har inngått et antall partnerskap med tanke på rask gjenoppretting av samband i tilfelle katastrofer. Flere teleoperatører er med i slike partnerskap.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.