JUSS OG SAMFUNN

Satser på digital TV-kino

Et spansk selskap vil bygge 200 e-kinosalonger, hvor popluære TV-programmer, konserter, sportsarrangementer kan vises digitalt. Det snuses også på satellittdistribusjon til e-kinoen, og EU jobber med saken.

23. mai 2001 - 16:53

Spanske Cinedigital skal bygge 200 mellomstore e-kinosaler. Disse salene skal brukes til å vise konserter, sport eller populære TV-programmer, ifølge svenske Dagens IT.

Opplysningen stammer fra en tilstandsrapport som Svenska Filminstitutets e-kinogruppe har gjort omkring utviklingen av digital kino.

Der kommer det også frem at det italienske teleselskapet Elsacom skal se på mulighetene for å distribuere undervisning, videokonferanser og direktesedte arrangementer via satellitt til digitale TV-stuer rundt omkring i Europa.

Sverige er allerede igang med digital kino, distribuert via satellitt, bredbåndsnett eller DVD.

Allerede i februar iår kjørte STV Video Data en demosntrasjonsvisning i Folkets Hus i Smedjebacken, ifølge en pressemelding.

Dagens IT skriver også at det svenske filminstituttet skal ha et seminar om "e-bio" den 13 juni. Der skal blant annet grunnleggingen av et eget europeisk digitalfilmslaboratorium skje.

Den svenske Kungliga tekniska högskolan deltar i et utredningsarbeid innad i EU, med sikte på å utarbeide en "designteknisk totalløsning for europeisk e-kino", samtidig som et av de største hindrene for innføring av digitale kinoer kan ha fått et mulig forslag til løsning på andre siden av dammen.

Det store spørsmålet er hvem som skal finansiere utbyggingen med digitale prosjektører, data- og distribusjonsutstyr.

Teknologiselskapet Technicolor Digital Cinema har tilbudt seg å betale for digital oppgradering av 1000 kinosaler i USA, i bytte med 12,5 cent, eller i overkant av én krone og 15 øre per kinobillett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.