KARRIERE

Satya Nadella ny Microsoft-sjef

Blir nummer tre i rekken av Microsoft-toppsjefer.

Satya Nadella tar over roret etter Steve Ballmer og blir Microsoft tredje toppsjef.
Satya Nadella tar over roret etter Steve Ballmer og blir Microsoft tredje toppsjef. Bilde: Microsoft

Microsoft har nettopp annonsert at valget har falt på Satya Nadella (46) som ny Microsoft-sjef.

Nadella blir med dette nummer tre i rekken som har denne stillingen, etter Steve Ballmer (sjef fra 2000) og Bill Gates, som styrte skuta fra 1975 og frem til Ballmer tok over.

Nadella har jobbet i Microsoft siden 1992 og var på forhånd utpekt som favoritt til å ta over rollen som toppsjef i Microsoft.

Som mange spekulerte i på forhånd, er også Bill Gates blitt byttet ut som styreformann. Den nye styreformannen heter John Thompson og har tidligere vært toppsjef i sikkerhetsselskapet Symantec.

Gates vil jobbe tre dager i uken for Microsoft som teknologirådgiver. Under ser du en video der Bill Gates ønsker Nadella velkommen som ny toppsjef:

– Vår industri respekterer ikke tradisjon – den respekterer innovasjon, sier Nadella, som er stolt og ydmyk når han nå trer inn i rollen som toppsjef for ett av verdens viktigste teknologiselskaper. Han ser på evnen til å bringe innovative produkter til publikum raskere som ett av de viktigste punktene Microsoft må jobbe med.

Nadella er født og oppvokst i Hyderabad i India. Han har en bachelorgrad i elektronikk fra Universitetet i Mangalore, India, en mastergrad i datateknikk fra Wisconsin-universitetet og en MBA fra Universitetet i Chicago; en utdannelse han tok ved siden av å jobbe med Windows NT i Microsoft. Før han ble ansatt i Microsoft, jobbet han med teknologi i Sun Microsystems.

I en e-post til de ansatte i Microsoft, peker Nadella på mobil, skytjenester og innovasjon som de viktigste prioritetsområdene. Han trekker også inn samarbeidet med Nokia som viktig for Microsoft.

– Mange selskaper har ambisjoner om å forandre verden, men få har alle elementene som skal til: talent, ressurser og utholdenhet. Microsoft har beviselig en overflod av alle tre. Som den nye toppsjefen kunne jeg ikke ha bedt om et bedre grunnlag, avslutter Nadella med i den samme e-posten.

I sin hjemby Hyderabad har Nadella allerede heltestatus. Til Hindustan Times sier viserektor Rameshwara Rao ved Jawaharlal Nehru Technological University at kornet som ble sådd for å skape høyverdig teknologiutdanning i India nå bærer frukt. Delstatsminister i Andhra Pradesh, Ponnala Lakshmaiah, er allerede i gang med å planlegge feiringen av Nadellas avansement til toppsjef i Microsoft.

Indiske Economic Times går gjennom Nadellas familiebakgrunn og siterer minner fra hans skole- og studiekamerater.

Til Times of India forteller lærer i digital elektronikk Harishchandra Hebbar om de stadige spørsmålene Nadella krydret hans undervisning med. Avisa trekker også fram andre indiere i internasjonale toppstillinger, som toppsjef Indra Nooyi i Pepsi Cola og sidestilt administrerende direktør i Deutsche Bank Anshu Jain.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.