Savnet barn fant seg selv på nettet

I Storbritannia er det over 100.000 savnede barn og sjansen for at noen av disse skal komme til rette øker etter lanseringen av nettstedet Missingkids. Tilsvarende nettsted har nemlig opplevd stor sukesess i USA. Ikke minst etter at en gutt som hadde vært savnet i elleve å fant seg selv på nettet.

I Storbritannia er det over 100.000 savnede barn og sjansen for at noen av disse skal komme til rette øker etter lanseringen av nettstedet Missingkids. Tilsvarende nettsted har nemlig opplevd stor sukesess i USA. Ikke minst etter at en gutt som hadde vært savnet i elleve å fant seg selv på nettet.

Et nettsted for savnede barn har eksistert i over et år i USA, og nå er det Storbritannias tur. Nettstedet UK Missingkids ble tirsdag lansert av ingen ringere enn toppsjefen i Computer Associates, Charles B. Wang, i forbindelse med åpningen av CAs europeiske hovedkvarter utenfor London.

Selskapet håper nettstedet vil bli en like stor suksess som i USA (Wang opplyser at her har sidene mer enn tre millioner 'hits', eller sideoppslag, hver dag), selvom det er langt færre savnede barn i England.

- Det skal man jo bare være glade for, påpekte tobarnsfaren Wang under lanseringen.

Poenget med nettstedet er nettopp å finne igjen savnede barn, og å bringe dem tilbake til sine pårørende.

- Internett er et svært egnet verktøy for dette formålet, sa Wang. Det er CA som sponser teknologien bak nettstedet, og programvaren som benyttes er Jasmine.

I følge Wang er erfaringene fra USA svært gode. De hadde faktisk vært gode dersom bare ett barn var kommet til rette ved hjelp av nettstedet. Tjenesten har imidlertid fungert bedre enn som så og flere foreldre har funnet igjen sine barn på denne måten. Men mange er fortsatt savnet og derfor er denne lanseringen viktig, og riktig, mener han.

Det er til og med et barn som har funnet seg selv, gjennom nettstedet.

- En gutt som hadde vært savnet i 11 år, surfet på nettet og fant seg selv. Han kom deretter i kontakt med rett organisasjon, og fikk hjelp til å finne igjen familien sin, forteller Wang.

En av de teknologiske hjelpemidlene CA har bidratt med er et 'tenkende' bilde-program. Man kan ta et bilde av en gutt på to år, og bruke teknologien til å finne ut hvordan han vil se ut fem år etter. Ved ett tilfelle ble dette gjort, og da gutten ble funnet, hadde programmet i hvert fall litt rett i sine spådommer om syv-åringens utseende.

Den britiske politimannen Peter Maddison tror det nok vil ta litt tid før alle britiske politifolk kan dra full nytte av nettstedet. - Vi har mye å lære når det gjelder bruken av denne siden, og Internett generelt. Første mål er at alle politiansatte får nett-tilgang, sier han.

På spørsmål om publisering av bilder av savnede barn kan ha negativ innvirkning på pedofile, svarer Wang at ingen bilder publiseres uten tillatelse fra politiet. Og politiet må igjen ha tillatelse fra barnas foresatte. Han legger til at dette viser en av de negative sidene ved Internett, og at selskapet er kjent med problemstillingen.

Til toppen