JUSS OG SAMFUNN

Schibsted går tilbake til gamle bud i Stockholm

Schibsted går inn igjen i Pressens Morgontjänst og skaffer seg dermed distribusjon i Stockholm. Samtidig dropper konkurrenten Dagens Nyheter sitt erstatningskrav.

Ole-Andreas Krohn
27. des. 2000 - 10:31

Schibsted-eide Svenska Dagbladet kjøper nå 50 prosent i Pressens Morgontjänst AB ( PM ). Selger er avisen Dagens Nyheter som eier de øvrige 50 prosentene.

PM distribuerer aviser i Stockholmsområdet, deriblant Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter og Dagens Industri.

Svenska Dagbladet eide tidligere 20 prosent av PM, men i forbindelse med Schibsteds overtakelse av avisen benyttet Dagens Nyheter sin forkjøpsrett til Svenska Dagbladets aksjer.

Schibsted betaler nå 97,5 millioner svenske kroner for sin 50 prosent eierandel.

Samtidig frafaller Dagnes Nyheter et erstatningskrav relatert til Svenska Dagbladets resultatandel i PM fra Schibsteds kjøp av avisen i 1998 og frem til Dagens Nyheter fikk rettens medhold til å utnytte sin forkjøpsrett.

En ny distribusjonsavtale innebærer at Svenska Dagbladet vil ha distribusjons-kostnader som er 5-10 millioner svenske kroner lavere enn tidligere år. Sammenlignet med et eget distribusjonsselskap, som har vært under oppbygging, er besparelsen på rundt 15 millioner svenske kroner per år.

Svenska Dagbladet har vært en akilleshæl for Schibsted etter at det norske konsernet kom inn som eier i 1998.

I 1998 hadde avisen et driftsunderskudd på 10 millioner norske kroner og i fjor var dette øket til et driftsunderskudd på 149 millioner norske kroner.

I 1. kvartal 2000 var resultatet et driftsunderskudd på 13 millioner norske kroner og i løpet av 2. kvartal 2000 ble det avsatt ytterligere 45 millioner norske kroner i restruktureringskostnader.

På en presentasjon tidligere i år sa Schibsted-ledelsen at konsernet tar sikte på å øke lønnsomheten i Svenska Dagbladet med mellom 50 og 100 millioner norske kroner i 2001. Deler av denne lønnsomhetsforbedringen skal komme gjennom bemanningsreduksjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.