SCO Group: - Linux har kopiert kode direkte fra Unix

SCO Group mener å kunne dokumentere flere tilfeller der Linux-kode er en direkte kopi av deres opphavsrettsbeskyttede Unix.

SCO Group mener å kunne dokumentere flere tilfeller der Linux-kode er en direkte kopi av deres opphavsrettsbeskyttede Unix.

I mars saksøkte SCO Group – tidligere kjent som Caldera, og gjennom en komplisert prosess arving til den opprinnelige Unix-koden utviklet av AT&T – IBM for en milliard dollar, fordi den Linux som IBM distribuerer, bryter med SCOs opphavsrett til Unix.

1. mai leverte IBM sitt formelle svar på SCOs søksmål. IBM avviser alle SCOs påstander, i fire punkter:

  • SCOs forretningshemmeligheter er ikke brutt
  • Konkurransereglene er ikke brutt
  • IBMs kontrakter med SCO, blant annet vedrørende IBMs egen Unix-variant AIX, er ikke brutt
  • Det foreligger ingen innblanding med SCOs øvrige kontrakter

IBM beskylder videre SCO for fiendtlighet overfor åpen kildekodefellesskapet. IBM vil ta juridiske skritt for at søksmålet avgjøres av en jury. En rettssak kan tidligst komme om et par år, skriver News.com.

I intervjuer med amerikanske medier i går, gikk SCO-sjef Darl McBride hardt ut mot IBM. Han sa han hadde hyret flere konsulenter for å sammenlikne kildekoden til Linux med den opphavsrettsbeskyttede kildekoden til Unix. De hadde funnet flere tilfeller der koden i Linux-kjernen er identisk, linje for linje, med kode i SCOs egen UnixWare. De fant også flere tilfeller der kopieringen var forsøkt kamuflert gjennom en lettere form for omskriving. Noen tilfeller gjelder ny kode, andre kode som ble laget for mange år siden, hevdet McBride.

SCO-sjefen nektet å oppgi eksempler eller nærmere detaljer.

Uavhengige eksperter sier til News.com at Linux-fellesskapet har en klar interesse av å sørge for at det ikke bryter mot reglene for opphavsrett. På den andre siden er SCOs søksmål mot IBM det første store tilfellet der fellesskapet beskyldes for å bryte opphavsretten, og SCO er nødt til å være mer konkret for å bli trodd. Unix-kode er offentlig kjent gjennom en rekke utvekslinger, blant annet i lærebøker og mellom akademiske miljøer, slik at mye kan anses som mer eller mindre offentlig område.

Linux-fellesskapet, gjennom sin uoffisielle talsperson Bruce Perens, sier til News.com at kopiering kan gå begge veier, og at SCO vil måtte bevise at det ikke er dem som har kopiert Linux-kode. Han oppfordrer SCO til å spille med åpne kort, slik at Linux-fellesskapet kan gjøre de endringene som måtte være nødvendige for å renvaske sin kode.

Til toppen