Se hva Google Update egentlig gjør

Har blitt åpen kildekode og kan brukes av andre.

Se hva Google Update egentlig gjør

Har blitt åpen kildekode og kan brukes av andre.

Trolig først og fremst for å unngå spekulasjoner, har Google åpnet kildekoden til selskapets Google Update-programmet, som installerer oppdateringer til Google-programvare som Chrome og Earth. Det skal dermed ikke lenger være noen tvil om hva dette programmet egentlig gjør.

Stadig flere leverandører av programvare til Windows, sørger for at et oppdateringsprogram installeres i tillegg. Dette programmet sjekker med jevne mellomrom om det har kommet programvareoppdateringer fra leverandøren. Har man mye programvare på maskinen, er det en ofte en hel liten skog med slike oppdateringsprogrammer som kjøres i bakgrunnen.

Bortsett fra forlenget oppstartstid, vil man normalt merke lite til slike programmer. De benytter stort sett en beskjeden minnemengde og er aktive kun en sjelden gang. Denne typen programmer har likevel blitt kritisert fordi brukeren i liten grad kan kontrollere om det skal installeres sammen med programvaren som brukeren egentlig ønsker seg. Ofte blir brukeren ikke engang varslet om at et slikt oppdateringsprogram blir installert og aktivert. Enkelte mener at slike programmer er en form for spionvare.

Google Update er blant programmene som har blitt kritisert og mistenkeliggjort.

Google virker i stor grad kjent med denne problemstillingen, og i dette blogginnlegget fortelles to teknikere fra selskapet, Myles Jordan og Michael Smith, om hvorfor selskapet nå har valgt å åpne kildekode til Google Update og å gi den ut med en Apache-lisens under prosjektnavnet Omaha.

- Siden Google Update alltid kjører på systemet ditt, at det ikke er noen enkel måte å stoppe den, og siden den er en grunnleggende del som Google-programvaren trenger, blir den ikke installert på en tydelig måte, skriver Jordan og Smith.

De medgir at enkelte blir derfor blir overrasket over å se at programmet kjøres på sin maskin.

- Vi har jobbet hardt for å møte disse problemene, og utgivelsen av kildekode til Omaha er vårt forsøk på å gjøre hensikten med Google Update totalt transparent, skriver Jordan og Smith.

I blogginnlegget går det også fram at det ikke er noen grunn til at koden til Google Update bare benyttes til å oppdatere Google-produkter. Også leverandører av annen programvare inviteres til å studere koden og eventuelt til å ta den i bruk i forbindelse med oppdatering av egne produkter.

Til toppen