Seks terabytes på 1,7 kvadratmeter

EMC har doblet kapasiteten på sitt største lagringssystem i Symmetrix-serien, og mener å inneha en verdensrekord med seks terabytes i ett system, mer enn dobbelt så mye som nærmeste konkurrent.

I et forsøk på å anskueliggjøre hvor mye seks terabytes er - eller 6000 gigabytes - slår EMC fast at det svarer til 1,5 milliarder sider tekst, 120.000 fireskuffs-lagringskabinetter eller 102.000 CD-ROM plater. En annen måte å si det på, er at på gulvplass såvidt større enn et fryseskap, et kjøleskap, en komfyr og en oppvaskmaskin, kan du datalagre 100 millioner utfylte amerikanske selvangivelser - eller informasjon tilsvarende 40 av de største disksystemene til Compaq.

Det nye systemet er døpt Symmetrix 5700/3700 Enterprise Storage. Det er EMCs første system som er bygget opp rundt nye drev på 47 gigabytes hver.

EMCs systemer er langt mer enn bare disklagre. De er samlede løsninger for å beholde oversikten over store mengder informasjon og tilfredsstille aktuelle krav til pålitelighet, sikkerhet og feiltoleranse. EMCs systemer kan også tilrettelegges for å betjene nettverk av heterogene tjenere, uten å duplisere data. En av selskapets glanskunder, US Cellular, bruker EMC-systemer til å ta seg av lagringsbehovet til nett betjent av så ulike systemer som Hewlett-Packard, Sun, IBM RS/6000 og Windows NT.

Veksten i Internett-baserte transaksjoner er et av flere forhold som bidrar til en stadig økende etterspørsel etter lagringsplass, og et stigende behov for intelligent og skalerbar lagring. IDC anslår at behovet vil øke med 95 prosent hvert år framover.

Symmetrix-systemer med de nye 47 gigabytes-drevene kan leveres umiddelbart, forsikrer Arne Aashildrød i EMC Norge. Avhengig av kapasitet og utrustning vil prisen variere mellom 10 og 50 millioner kroner.

En undersøkelse av tilgjengelige informasjon gir denne oversikten over konkurrerende systemer:

Leverandør Produkt Maks kapasitet
Sun A7000 2.900 GB
IBM 7133 864 GB
Digital Storage Works 648 GB
Storage Computer SuperServer Console 1.100 GB
Data General Clariion 3000 FC 264 GB
Compaq ProLiant/U 146 GB
Symbios Logic Series 4 1.800 GB
MTI Gladiator ESS 144 GB
Hitachi 7700 1.600 GB
Amdahl Spectris 762 GB

Dette er maksimal kapasitet med én kontroller. Systemene fra Digital, Storage Computer og MTI kan komme opp i større kapasiteter, forutsatt flere uavhengige kontrollere. 10 terabytes blir da mulig med Digital, forutsatt 66 uavhengige kontrollere. Ifølge Aashildrød kan EMC oppnå tilsvarende ved å utvide med ett skap og én ekstra kontroller.

Verden over regjeres 12.000 terabytes av EMC-systemer.

- 32 av disse terabytes er i Norge, forteller Aashildrød. - 15 av dem ble installert i fjor. Første kvartal i år ser veldig lovende ut, og jeg tror vi skal kunne greie å ta ut en tilnærmet dobling, i tråd med spådommen til IDC.

Til toppen