Selger OS 8.0 uten avtale

Apple og Mac-klonemakernes krangling har ført til at klonemakerne, med Power Computing i spissen, vil levere sine Mac-kloner med Mac OS 8.0 uten egen lisens.

Apple og Mac-klonemakernes krangling har ført til at klonemakerne, med Power Computing i spissen, vil levere sine Mac-kloner med Mac OS 8.0 uten egen lisens.

Nå er de lei av å vente på utspill fra Apple og selger sine maskiner med OS 8.0 ferdiginstallert uten godkjennelse fra Apple. Utgangspunktet for kranglingen er at de ikke klarerer å bli enig om lisensavtalen. Power Computing har i dag ikke avtale med Apple om å Mac OS ferdiginstallert på sine maskiner.

Hittil har lisensinnehavere som ønsker å levere Mac-kloner måtte lisensiere både maskin- og programvare fra Apple Computer. Dette har hatt sitt utspring i at deler av operativsystemet, Mac OS, har ligget i maskinvare på ROM-brikker. Lisensavtalene som klonemakerne nå prøver å få ferdigforhandlet, er svært viktig. Den nye OS-versjonen er en del av den nye CHRP-standarden. Common Hardware Reference Platform ble konseptualisert for å skille maskinvare- og programvarebiten på Apple-plattformen.

Dette betyr at Mac-klonemakere kan produsere CHRP-baserte Mac-kloner uten å være avhengig av maskinvare fra Apple. For å kunne bruke CHRP må man ha MacOS 8.0 og en spesiell ROM-brikke.

Forholdet er nå såpass dårlig at Power Computing har valgt å lisensiere Mac OS via IBM - som har tillatelse til å viderelisensiere Apples operativsystem. Power Computing har oppnådd bedre betingelser gjennom IBM enn direkte fra Apple.

- Vi vil begynne å selge Mac OS 8.0 på våre maskiner fra uken etter Macworld Expo. Vi bruker vår avtale med IBM slik at vi kan tilby våre kunder det nyeste på markedet, sier en representant hos AddTech til digi. Våre kunder vil ikke merke våre uenigheter med Apple.

Motorola arbeider nå med en avtale som vil gi selskapet muligheten å levere maskiner med OS 8.0 ferdiginnstallert til forbruker. Foreløpig sender de nå en CD med slik at kunden kan installere operativsystemet selv.

Umax vil være litt mer forsiktig i sin fremgangsmåte. De vil følge de avtaler de til nå har gjort med Apple. De har i følge dagens lisensavtale lov til å levere Mac OS 8.0 ferdiginstallert på maskinene.

Apple har, etter at klonemakerne kom på markedet, møtt kraftig konkurranse i Mac-salget. Nå når den nye CHRP-standarden kommer, vildenne konkurransen bare øke. I følge news.com ønsker Apple å øke sine lisensieringspriser på operativsystemet med mellom 200 og 400 prosent.

Til toppen