ANALYSER

Selv IDC har beskjeden tro på Windows 10 Mobile

Mener likevel at plattformen vil ta markedsandeler fra Android og iOS.

Windows 10 Mobile skal gjøre Microsoft mer relevant i smartmobilmarkedet. Men heller ikke IDC, som tidligere var veldig optimistisk på Windows Phones' vegne, tror den nye plattformen vil gjøre noen stor forskjell. På bildet vises Windows 10 Mobile med Cortana-assistenten.
Windows 10 Mobile skal gjøre Microsoft mer relevant i smartmobilmarkedet. Men heller ikke IDC, som tidligere var veldig optimistisk på Windows Phones' vegne, tror den nye plattformen vil gjøre noen stor forskjell. På bildet vises Windows 10 Mobile med Cortana-assistenten. Bilde: Thomas Marynowski
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2015 - 09:24

IDC har de flere år fått kritikk for selskapets prognoser for det framtidige smartmobilmarkedet. Det var særlig den tilsynelatende ubegrunnede troen på kraftig vekst og høye markedsandeler for Windows Phone, som har blitt latterliggjort, spesielt i etterpåklokskapens lys.

I går kom IDC med en ny prognose for perioden 2015 til 2019. Den virker mer edruelig. Selskapet mener at rett og slett at det ikke vil skje særlig store endringer i smartmobilmarkedet de kommende årene.

Bakgrunn: Halverer WinPhone-prognosen 

Kina og Android

Analyseselskapet mener det er særlig to årsaker til dette. Det ene er at selskapet venter at veksten i etterspørselen etter smartmobiler for første gang vil være lavere i Kina enn globalt i år, henholdsvis 2,5 og 11,3 prosent.

Men også veksten i etterspørselen etter Android-enheter ventes å stilne noe, til 8,5 prosent i år.

Ifølge IDC har veksten i disse to segmentene vært grunnleggende for den store veksten man har sett i en årrekke i det totale markedet. De to segmentene er dog nært knyttet til hverandre, siden mer enn hver tredje Android-mobil ble solgt i Kina i fjor.

Selskapet mener at disse trendene vil fortsette ut hele perioden, noe som vil gi en gjennomsnittlig årlig vekst i smartmobilmarkedet på 8,2 prosent fram til og med 2019.

Telenor-tall: Sterk debut for Galaxy S6 i Norge 

iOS

Apple ventes derimot også i år å fortsette veksten som startet med iPhone 6 i fjor høst, men IDC mener at det ikke vil vare så lenge.

Veksten ventes å falle fra 23,0 prosent i år til 3,0 prosent i 2019. Gjennomsnittlig årlig vekst ventes å bli 7,3 prosent, 0,2 prosentpoeng bak Android.

Begge deler er lavere enn den generelle veksten i markedet.

IDCs nyeste prognose for smartmobilmarkedet 2015 til 2019.
IDCs nyeste prognose for smartmobilmarkedet 2015 til 2019. Bilde: IDC

Første kvartal: Samsung igjen kongen av smartmobil 

Windows Phone

Microsoft har så langt ikke lykkes i å gjøre Windows Phone til en nisjeplattform i lavprismarkedet. I løpet av månedene som kommer, vil selskapet utgi Windows 10 Mobile, som kan være den siste muligheten selskapet har til å få et mer solid fotfeste.

IDC tror at den prosentvise veksten i leveransene av Windows-baserte smartmobiler vil være på 34,1 prosent i år og i gjennomsnitt 24,3 prosent per år fram til og med 2019.

Men fordi volumene er så små, gjør ikke dette noe større utslag i markedsandelen, som IDC mener bare vil vokse fra 3,2 til 5,4 prosent i perioden.

Les også: Finn tilbudsvarene med smartmobilen og LED-lys 

Markedsandeler

IDC mener at markedsandelen til Android vil falle fra 79,4 prosent i år til 79,0 prosent i 2019. Tilsvarende ventes markedsandelen til iOS å falle fra 16,4 til 14,2 prosent.

Den samlede markedsandelen til andre plattformer ventes fortsatt å være svært beskjeden, men IDC mener den vil vokse fra 1,0 prosent i år til 1,4 prosent i 2019.

Mozilla: Gir opp drømmen om billige smarttelefoner 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.