Senatet offer for satirisk hacktivisme

Lulzsec «liker ikke» USAs myndigheter, og spør om de har begått en «krigshandling».

14. juni 2011 - 10:43

Sikkerhetsleverandører liker å betone hvordan hackere har beveget seg fra gutterommet til organisert kriminalitet, og hvordan stater tyr til kyberspionasje i stadig større grad (se eksempler som Stuxnet-ormen mot Iran, angrepene mot RSA Security og Lockheed Martin, og angrep mot Google som ser ut til å komme fra Kina, uten at det er bevist at landets myndigheter står bak).

I år har enda en tendens blitt tydeligere: hacktivisme, altså hacking med politiske motiver. Dette er ikke nytt – under Gaza-krigen i 2009 ble for eksempel over 300 israelske nettsteder ramponert – men de siste månedene har to grupper stått fram som spesielt «hacktive», Anonymous og Lulzsec, og i Spania og Tyrkia er flere påståtte Anonymous-medlemmer arrestert.

Lulzsec kom for alvor i søkelyset da de tok på seg ansvaret for et datainnbrudd mot Sony Pictures. Navnet på gruppen er en sammentrekning av Lulz Security. Lulz, ifølge Wikipedia er latter utløst av skadefryd. Et av gruppens slagord er «Laughing at your security since 2011».

I pinsen kunngjorde de et angrep mot Senate.gov, altså mot nettstedet til overhuset i den amerikanske nasjonalforsamlingen. «Vi liker ikke USAs myndigheter særlig… nettstedene deres er ikke spesielt sikre», heter det i kunngjøringen. Siden 7. mai har de tatt på seg en lang rekke tilsvarende satiriske datainnbrudd.

Motivet for angrepet mot Senatet er antakelig å advare mot å ta alle datainnbrudd like alvorlig, etter sabelrasling fra USA om at kyberangrep kan tolkes som en krigshandling. Meldingen fra Lulzsec avsluttes slik: «is this an act of war, gentlemen?».

Ifølge IT-sikkerhetsselskapet Sophos, ser ikke Lulzsec ut til å ha skaffet seg hemmeligheter av betydning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.