JUSS OG SAMFUNN

Sensurert TV 2-reklame var ulovlig

Sykepleierforbundets sensurerte TV 2-reklame er politisk reklame og dermed ulovlig. Nå kan TV 2 vente seg en reaksjon.

Sigvald Sveinbjørnsson
16. mars 2000 - 11:30

Tidligere denne uken sendte TV 2 Sykepleierforbundets reklame for å få høyere lønn ved årets lønnsoppgjør.

Les:
Stortingskomité vil se nærmere på politisk nettreklame


Både TV 2 og Sykepleierforbundet omgikk loven om politisk reklame på TV ved å sensurere det partiet i reklamefilmen som fortalte at filmen var fra Sykepleierforbundet, samt deres krav om 50.000 kroner mer i lønn. Det er konklusjonen til Statens Medieforvaltning etter å ha sett filmen.


Statens Medieforvaltning har vurdert reklamen og mener den er i strid med forbudet mot politisk reklame. Ivar Andenæs, direktør i Statens Medieforvaltning, sier til digi.no at reklamen strider helt klart mot kringkastingsloven fordi den sensurerte filmen har som oppgave å forandre opinionens mening om saken.

- At filmen ble vist i sin helhet på Internett har ikke vi lagt oss opp i. Men det vi har påpekt er henvisningen fra reklamen til TV2s nettsted hvor reklamen ligger "usensurert", og at det er en del av den reklamen de sender på fjernsynet, sier Andenæs til digi.no.

Onsdag 15. mars sendte Statens Medieforvaltnig et varsel om sanksjon til TV2 hvor de stemplet reklamepakken de hadde solgt til Sykepleierforbundet som ulovlig. I brevet skriver Statens Medieforvaltning at de vurderer sanksjoner mot TV 2.

- Det blir enten en sanksjon eller en påtaleunnlatelse. Vi kommer til å se etter hvor mye TV2 har latt seg betale for reklameinnslaget, og hvor mange som har klikket seg inn på filmen, før vi setter et eventuelt gebyr, sier Andenæs til digi.no.

I TV 2 tar de brevet med varsel om sanksjon med knusende ro.

- Vi kommer til å svare brevet innen angitt first, men vi mener at vi ikke har brutt forbudet mot politisk reklame, sier Geir Mikalsen, informasjonssjef ved TV2.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.