JUSS OG SAMFUNN

Setter foten ned for Apple-kart over Oslo

Får ikke ta bedre bilder.

Apple vil lage bedre kart over Oslo, men Nasjonal Sikkerhetsmyndighet vil ikke at selskapet tar flybilder over hovedstaden.
Apple vil lage bedre kart over Oslo, men Nasjonal Sikkerhetsmyndighet vil ikke at selskapet tar flybilder over hovedstaden. Bilde: Marius Jørgenrud
12. aug. 2013 - 07:40

Oslo (NTB): Apple ble kritisert for å ha levert en dårlig kartløsning og har siden arbeidet hardt med å tilby bedre kart basert på flyfoto. Men norske myndigheter setter foten ned for selskapets ønske om å ta bedre bilder over Oslo.

– Vi ønsker ikke at det skal gjøres fotoopptak med så høy presisjonsgrad at det kan utnyttes til å kartlegge områder som har behov for spesiell skjerming. Fotoopptak med denne detaljeringsgraden kan gi kunnskap om sikringstiltak som ikke er ønskelig at blir tilgjengelig, sier fungerende avdelingsdirektør Øyvind Mandt i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til Aftenposten.

Apple har flyfotografert København og Stockholm slik at 3D-kart er tilgjengelig i Apples karttjeneste på nettbrett og mobiltelefoner. Oslo mangler, noe Mandt forklarer har sammenheng med at Forsvaret i vår hovedstad har enkelte områder som er underlagt restriksjoner. Flere skjermingsverdige objekter er nylig blitt klassifisert i sikkerhetsloven, legger han til.

USAs ambassade har engasjert seg og skrevet brev til Oslo-ordfører Fabian Stang (H). Han har deretter sendt et brev til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Under tittelen «Kjære Anne-Grete» ber han om en ny vurdering av saken. Apple har fått tillatelse i andre vestlige hovedsteder, påpeker Stang. Strøm-Erichsen peker i et noe mindre personlig svarbrev tilbake på NSMs vurderinger.

Mandt opplyser at NSM nå skal gjennomføre en intern utredning for å se på hvordan andre land har løst saken. Apple har ikke besvart avisens henvendelser om kommentar til saken. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.