Setter foten ned for Apple-kart over Oslo

Får ikke ta bedre bilder.

Setter foten ned for Apple-kart over Oslo
Apple vil lage bedre kart over Oslo, men Nasjonal Sikkerhetsmyndighet vil ikke at selskapet tar flybilder over hovedstaden. Bilde: Marius Jørgenrud

Oslo (NTB): Apple ble kritisert for å ha levert en dårlig kartløsning og har siden arbeidet hardt med å tilby bedre kart basert på flyfoto. Men norske myndigheter setter foten ned for selskapets ønske om å ta bedre bilder over Oslo.

– Vi ønsker ikke at det skal gjøres fotoopptak med så høy presisjonsgrad at det kan utnyttes til å kartlegge områder som har behov for spesiell skjerming. Fotoopptak med denne detaljeringsgraden kan gi kunnskap om sikringstiltak som ikke er ønskelig at blir tilgjengelig, sier fungerende avdelingsdirektør Øyvind Mandt i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til Aftenposten.

Apple har flyfotografert København og Stockholm slik at 3D-kart er tilgjengelig i Apples karttjeneste på nettbrett og mobiltelefoner. Oslo mangler, noe Mandt forklarer har sammenheng med at Forsvaret i vår hovedstad har enkelte områder som er underlagt restriksjoner. Flere skjermingsverdige objekter er nylig blitt klassifisert i sikkerhetsloven, legger han til.

USAs ambassade har engasjert seg og skrevet brev til Oslo-ordfører Fabian Stang (H). Han har deretter sendt et brev til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Under tittelen «Kjære Anne-Grete» ber han om en ny vurdering av saken. Apple har fått tillatelse i andre vestlige hovedsteder, påpeker Stang. Strøm-Erichsen peker i et noe mindre personlig svarbrev tilbake på NSMs vurderinger.

Mandt opplyser at NSM nå skal gjennomføre en intern utredning for å se på hvordan andre land har løst saken. Apple har ikke besvart avisens henvendelser om kommentar til saken. (©NTB)

Les mer om: