Sexy skjermteknologi

LCD-teknologien er i ferd med å gi skjermen en renessanse. På Kontor og Datamessen ble en skjerm, PixelVision PV116SX, kåret til beste dataprodukt. digi:data har tatt en titt på denne spennende skjermen.

LCD-teknologien er i ferd med å gi skjermen en renessanse. På Kontor og Datamessen ble en skjerm, PixelVision PV116SX, kåret til beste dataprodukt. digi:data har tatt en titt på denne spennende skjermen.

I PC-verdenen dreier mye av fokuset seg om Microsoft programvare og Intel prosessorer. En av komponentene i et komplett PC-system, skjermen, har fått liten oppmerksomhet. Mens skjermen på en bærbar har vært et viktig kriterium i valg av maskin, er skjermen til en stasjonær PC noe man nærmest får med på kjøpet. Dette er i ferd med å endre seg. Visste du for eksempel at en skjerm ble kåret til beste data-produkt på årets Kontor & Data messe?

digi:data har testet skjermen, PixelVision PV116SX LCD, og vi kan ikke si annet enn at vi er imponert.

Med sitt lekre og slanke design er skjermen som tatt fra en scene i en science-fiction film:

Flatskjermen PixelVision PV116SX LCD.
PixelVision PV116SX. Foto: digi.no

Skjermen er kun 7.6 cm dyp og veier ikke mer enn 8.8 kg, en stor kontrast til skjermer med tradisjonell CRT (cathode ray tube) teknologi. PV116SX er 16 tommer stor og med en oppløsning på inntil 1280x1024, tilsvarer den en 20-tommers tradisjonell skjerm.

I begynnelsen tvilte jeg på at en 16-tommers LCD skjerm skulle tilsvare en 20-tommers skjerm, men PixelVision PV116SX skuffet ikke. Et overraskende skarpt skjermbilde gjorde at skrifttypene ikke ble så små som jeg hadde trodd og ga inntrykk av at det var en 20 tommers desktop jeg satt og jobbet på.

Installasjonen av PV116SX gikk forholdsvis smertefritt, og med litt hjelp fra senior salgskonsulent, Bjørn Aahlin, hos Berendsen Data som er importør av PixelVision i Norge, var skjermen satt opp og ferdig innstilt i løpet av 30 minutter.

Billedkvaliteten var det lite å utsette på, PixelVision og den generelle LCD teknologien nærmer seg nå et punkt der forskjellen mellom en tradisjonell skjerm og en LCD skjerm ikke er så stor at det får praktisk betydning. PV116SX ga meg hele tiden et inntrykk at det var en vanlig skjerm jeg satt og jobbet på. Øynene fant også skjermen behagelig.

Ett minus er at PV116SX, som alle dagens LCD skjermer, fortsatt har litt svak bakgrunnsbelysning, noe som gjør at kontrastene i skjermen ikke alltid kommer klart nok frem. Det ser imidlertidig ut til at dette skal bedre seg i kommende modeller. Skjermen vi fikk lånt hadde en bakgrunnsbelysning målt til 110 nits (måleenhet for candela pr. flateareal) , mens Pixelvisions nye modeller vil ha 150 nits på 16-tommers modellen og 200 nits på 14-tommers modellen.

Prisen er fortsatt det største ankepunktet mot LCD-skjermer. PV116SX koster idag kr. 77.500 uten moms, og lillebroren PV114XG som har en 14-tommers billedflate koster kr. 43.500 uten moms. Disse prisene gjør at store LCD-skjermer fortsatt er rene nisjeprodukter. En fordel med LCD teknologi er at den ikke avgir magnetisme eller blir påvirket av den, en forutsetning i endel industrielle miljøer. Størrelsen gjør at skjermen passer godt i miljøer der plass er en viktig faktor. PixelVision har blant annet levert 2500 flatskjermer til New York Børs og er i ferd med å installere 300 skjermer i en større bank i Østerrike.

Når prisen synker vil vi nok se mye mer av LCD-teknologien i vanlige PC-miljøer. Aahlin hos Berendsen regner med at LCD skjermer vil komme ned i pris i de nest to-tre årene slik at LCD-skjermer vil ligge rundt 30 prosent over vanlig skjermpris.

Til toppen