AVTALER & KONTRAKTER

Siemens legger seg flate i Forsvar-sak

Ettter å ha nektet i over et år medgir nå Siemens Business Service at Forsvaret betalte for mye.

13. mars 2006 - 07:34

Tidlig i februar i fjor ble det avslørt at Siemens Business Service (SBS) trolig hadde tatt seg overbetalt fra sin største kunder, Forsvaret, på leveranser av IT-utstyr.

Men innrømmet først ingen feil og sparket personen som trolig lekket informasjonen til VG, SBS-ansatte Per Yngve Monsen. Monsen saksøkte SBS og rettssaken ble en PR-katastrofe.

Saken kostet så tre toppledere i Siemens Business Systems (SBS) jobben.

Først på fredag, over et år etter at saken dukket opp, inngikk SBS en avtale med Forsvare om å forsøke å rydde opp i saken.

    Les også:

Forsvaret mente at SBS kunne ha fått så mye som 50 millioner for mye betalt, men etter en fem måneder lang gjennomgang av revisorselskapet Ernst & Young, går SBS med på å tilbakebetale 19,5 millioner kroner til Forsvaret.

SBS trekker samtidig ankesaken mot Monsen, opplyser selskapet.

– Dette har vært en svært beklagelig sak for SBS og for Siemens, sier Per Otto Dyb, administrerende direktør i Siemens AS.

«Oppmerksomheten denne saken har fått i media førte i fjor høst til at tre av lederne i SBS trakk seg fra sine stillinger. SBS ledes nå av Ove Guttormsen som har gjort en rekke grep for å sikre at Siemens-konsernets retningslinjer overholdes for fremtiden», skriver SBS i sin pressemelding.

Monsen har hele tiden påstått at han først varslet ledelsen om uregelmessighetene, men at dette i stedet utløste reaksjoner og senere oppsigelse i stedet for at den tyske SBS-ledelsen vurderte Monsens påstander.

«Av tiltak som er igangsatt kan nevnes gjennomgang og innskjerpelser av selskapets prosesser, regler og interne rutiner, gjennomgang av de største avtalene for å sikre at fakturering har skjedd i henhold til intensjonen, samt andre tiltak for å sikre at Siemens-konsernets Business Conduct Guidelines blir fulgt opp i det daglige,» skriver SBS.

Dyb og SBS legger seg også ganske flate for Monsen.

«I fjor høst anket SBS dommen i den såkalte Monsen-saken fordi selskapet mente det fremkom uriktige påstander i forbindelse med FIS-Basis-kontrakten. Når nå Ernst & Young har avdekket at det har forekommet feilfakturering, dog ikke av den karakter og størrelsesorden Monsen har indikert, har selskapet valgt å trekke anken.»

– Dette har vært en vanskelig og lite ønskelig sak både for Monsen og SBS, og sett i ettertid er det klart at vi kunne ha løst arbeidstvisten med Monsen på en bedre måte. SBS har feilfakturert Forsvaret, og selv om feilfaktureringen ikke var i den størrelsesorden Monsen har indikert, handlet Monsen i tråd med selskapets interne retningslinjer da han varslet om disse forholdene. Vi ønsker nå å se fremover og å bruke kreftene på de mange forretningsmulighetene som ligger foran oss, sier Dyb.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.