AVTALER & KONTRAKTER

Siemens legger seg flate i Forsvar-sak

Ettter å ha nektet i over et år medgir nå Siemens Business Service at Forsvaret betalte for mye.

13. mars 2006 - 07:34

Tidlig i februar i fjor ble det avslørt at Siemens Business Service (SBS) trolig hadde tatt seg overbetalt fra sin største kunder, Forsvaret, på leveranser av IT-utstyr.

Men innrømmet først ingen feil og sparket personen som trolig lekket informasjonen til VG, SBS-ansatte Per Yngve Monsen. Monsen saksøkte SBS og rettssaken ble en PR-katastrofe.

Saken kostet så tre toppledere i Siemens Business Systems (SBS) jobben.

Først på fredag, over et år etter at saken dukket opp, inngikk SBS en avtale med Forsvare om å forsøke å rydde opp i saken.

    Les også:

Forsvaret mente at SBS kunne ha fått så mye som 50 millioner for mye betalt, men etter en fem måneder lang gjennomgang av revisorselskapet Ernst & Young, går SBS med på å tilbakebetale 19,5 millioner kroner til Forsvaret.

SBS trekker samtidig ankesaken mot Monsen, opplyser selskapet.

– Dette har vært en svært beklagelig sak for SBS og for Siemens, sier Per Otto Dyb, administrerende direktør i Siemens AS.

«Oppmerksomheten denne saken har fått i media førte i fjor høst til at tre av lederne i SBS trakk seg fra sine stillinger. SBS ledes nå av Ove Guttormsen som har gjort en rekke grep for å sikre at Siemens-konsernets retningslinjer overholdes for fremtiden», skriver SBS i sin pressemelding.

Monsen har hele tiden påstått at han først varslet ledelsen om uregelmessighetene, men at dette i stedet utløste reaksjoner og senere oppsigelse i stedet for at den tyske SBS-ledelsen vurderte Monsens påstander.

«Av tiltak som er igangsatt kan nevnes gjennomgang og innskjerpelser av selskapets prosesser, regler og interne rutiner, gjennomgang av de største avtalene for å sikre at fakturering har skjedd i henhold til intensjonen, samt andre tiltak for å sikre at Siemens-konsernets Business Conduct Guidelines blir fulgt opp i det daglige,» skriver SBS.

Dyb og SBS legger seg også ganske flate for Monsen.

«I fjor høst anket SBS dommen i den såkalte Monsen-saken fordi selskapet mente det fremkom uriktige påstander i forbindelse med FIS-Basis-kontrakten. Når nå Ernst & Young har avdekket at det har forekommet feilfakturering, dog ikke av den karakter og størrelsesorden Monsen har indikert, har selskapet valgt å trekke anken.»

– Dette har vært en vanskelig og lite ønskelig sak både for Monsen og SBS, og sett i ettertid er det klart at vi kunne ha løst arbeidstvisten med Monsen på en bedre måte. SBS har feilfakturert Forsvaret, og selv om feilfaktureringen ikke var i den størrelsesorden Monsen har indikert, handlet Monsen i tråd med selskapets interne retningslinjer da han varslet om disse forholdene. Vi ønsker nå å se fremover og å bruke kreftene på de mange forretningsmulighetene som ligger foran oss, sier Dyb.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.