Siemens vasker bort web-annonser

Siemens tilbyr et stykke programvare som hindrer deg fra å laste ned annonser på websidene du vil skue.

Siemens tilbyr et stykke programvare som hindrer deg fra å laste ned annonser på websidene du vil skue.

Programvaren er døpt WebWasher. Den er tilgjengelig for nedlasting fra nettstedet til Siemens (se peker i høyre marg). Programmet er en plugin til Netscape eller Internet Explorer, under Windows. Det er gratis for private brukere og utdanningsinstitusjoner. Kommersielle brukere må betale lisensavgift.

WebWasher avverger nedlasting av alle elementer på en side som stammer fra annonsører. Ifølge Siemens kan nedlastningshastigheten økes med opptil 45 prosent. Brukere som vil se noen annonser likevel, kan slå programmet av og på ved et musklikk. Programmet holder rede på hvor mange elementer som avvises, og viser dette tallet løpende.

Målgruppen for programmet er modem-brukere som ønsker å streife fortere, samt organisasjoner som ikke ønsker at ansatte skal kaste bort tid på reklame i arbeidstiden.

Siemens er foreløpig siste i en lang rekke utviklere som tilbyr reklamefiltre for nettlesere. Tidlig i desember trakk det amerikanske selskapet ClearWay Technologies sitt program AdScreen med denne erklæringen, ifølge News.Com:

- Vi har avsluttet AdScreen-programmet og vi anbefaler sterkt at web-brukere ikke anvender reklamefiltre... Hvis du liker gratis nettsteder bør du la være å filtrere bort reklamen.

Bakgrunnen er at en rekke uavhengige Mac-orienterte nettsteder som utgjør ClearWays egentlig markedsgrunnlag, truet med å boikotte selskapet hvis ikke produktet ble trukket tilbake. Disse nettstedene lever av annonser.

Siden tidlig i høst har Nocom AS distribuert det tilsvarende produktet @Guard fra WRQ.

Reklamefiltre kan også konfigureres som proxy-servere. Den kjente Junkbuster er av denne typen. Det spesielle med Siemens' WebWasher er at den også kan konfigureres som proxy.

Foreløpig skal bare 0,3 prosent av de nettstreifende ha installert reklamefilter. Dersom tallet vokser slik at det merkes på annonseinntektene til reklamefinansierte nettsteder som tilbyr ettertraktet innhold gratis, er det ganske åpenbart at disse vil måtte ty til andre måter å overleve på. Denne problemstillingen er typisk nok ikke diskutert på WebWashers FAQ-liste.

Til toppen