UTVIKLING

- Silverlight eneste valg

Saftige spekulasjoner om Windows Phone-apps.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. feb. 2010 - 12:33

Applikasjoner som skal kjøres på Microsofts kommende Windows Phone 7-plattform, vil måtte baseres på Silverlight. Det hevder ikke navngitte kilder overfor nettstedet ChannelWeb.

Dette betyr i tilfelle at dagens Windows Mobile-applikasjoner ikke kan brukes direkte, men må bygges om av utviklerne.

Silverlight-applikasjoner er i stor grad basert på Microsofts .NET-teknologi og kan utvikles i de samme verktøyene som .NET-utviklere vanligvis kjenner fra før. Dette inkluderer Microsofts Visual Studio- og Expression-produkter.

Microsoft har lenge lovet Silverlight-støtte for mobiler, men har så langt ikke kunnet levere dette. Men det virker nå rimelig klart at Windows Phone 7 OS vil ha Silverlight innebygd. En offisiell bekreftelse på dette kommer nok først under Microsofts MIX-konferanse i midten av mars, men man kan også lese mye ut av debatten på digi.no.

I en kommentar til vår artikkel om introduksjonen av Windows Phone 7 Series, skriver leseren «Jonas» følgende:

Ut i fra hvordan MS kjører utviklingsproduktene sine vil dette mest sansynlig være .Net + silverlight. Kommunikasjon mot nett-tjenester vil basere seg på RESTFulle web services med AtomPub formatering.

Men dette er fremdeles bare spekulasjoner

Kort tid etterpå svarer Rune Zakariassen, teknologiekspert i Microsoft Norge:

Veldig gode spekulasjoner =)

Sviktende markedsandeler for Windows på mobilen har ført til at Microsoft har måttet tenke helt nytt. Dette gjelder både i brukergrensesnittet og nå trolig også i måten applikasjoner kan utvikles på.

Microsoft har nå gjort en omfattende fornyelse av brukergrensesnittet med Windows Phone 7 OS, og reaksjonene har stort sett vært positive. Om dette likevel er nok til å vinne tilbake markedsandeler fra plattformer som iPhone og Android, vil først vise seg når salget av Windows Phone 7 Series-mobilene starter, trolig i fjerde kvartal i år. Innen den tid har trolig både iPhone OS og Android kommet i helt nye versjoner.

For at Microsoft skal lykkes i å reise seg i dette markedet, må utvalget av applikasjoner som tilbys brukerne vokse raskt. I dagens Windows Marketplace for norske brukere tilbys det 21 applikasjoner, inkludert tøyseprogrammer som MyFart. Dårlig oversettelse av de beskrivende tekstene bidrar også til å gi det hele et inntrykk av både mangelfull satsing og oppslutning.

Windows Marketplace med norsk Windows Mobile 6.5.
Windows Marketplace med norsk Windows Mobile 6.5.

Det å basere mobilapplikasjonene på Silverlight kan være et smart trekk, men Microsoft må også tilby hyggelige rammebetingelser, slik at små og store leverandører ønsker å tilby sine applikasjoner gjennom selskapets markedsplass. Mangfoldet av applikasjoner til iPhone skyldes til dels at Apple — til tross for en uvanlige begrensninger — har greid å lokke til seg ikke bare etablerte applikasjonsutviklere, men også amatører med en god idé. Det å oppnå en slik entusiasme er ikke enkelt. Googles Android Market er et eksempel på at dette kan kreve både tid og innsats.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.