BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sint tenåring krasjer Undernet

Et stort DoS-angrep er iferd med å kvele pratenettverket Undernet. En sint, rumensk 19-åring står bak. digitoday.no har tatt en chat med ham.

12. jan. 2001 - 04:04

Pratenettverket Undernet er under angrep.

En 19-årig rumensk gutt skal stå bak angrepet, som nå har vart i nesten én uke. Ved å sende mengder med falsk trafikk til Undernets servere, har han tvunget flere av chat-serverne i kne. Noen av serverne har blitt tatt av nettet av ISP-ene, da det ødelegger for trafikken til andre tjenester.

Chatting er en av Internetts eldste og mest avhengighetsskapende former for kommunikasjon. Prosjektet ble startet i Finland i 1988, og muligheten for å kommunisere i sanntid med folk over hele verden, har gjort at Internet Relay Chat (IRC) som fenomen har vokst dramatisk.

Men IRC er også åsted for mye kriging. En flom av tjenestenektangrep (denial of service - eller DoS) gjør at de som driver IRC-servere kan oppleve å bli hevet ut av ISP-en sin.

Det siste angrepet mot Undernet, skal hovedsakelig være utført av en 19-åring som sitter i Romania. Han sier det er på grunn dødstrusler og dårlig behandling fra de som er 'opers', eller nettverkssjefer på Undernet.

- Grunnen er måten endel av operne på Undernet oppfører seg mot brukerne. De er veldig aggressive, og jeg har fått mange drapstrusler opp gjennom årene, sier 19-åringen til digitoday.

Han forteller at bråket startet for et par år siden, da 'noen' hacket flere Undernet-servere, og at en navngitt oper i USA da startet en kampanje mot ham.

- Jeg vet at de har hyret noen til å true meg. Jeg gir meg ikke før noen har nådd grensen sin, enten de eller jeg. Jeg har satt opp 150 servere rundt omkring på nettet som utfører et distribuert tjenestenektangrep. Eneste måten å gjøre det på, er å ikke sove om natten, "gliser" 19-åringen på IRC.

Han er ikke redd for å bli tatt.
- Det finnes ingen lover som omfatter slike ting i Romania, hevder han overfor digitoday.no.

Undernet har kontaktet ham for å få slutt på angrepene, men uten hell. Han har litt sympati med brukere som eventuelt får problemer med tjenesten sin, men ikke så veldig mye.

- Life sucks and then you die, avslutter han.

DPH-student, Jørgen Hovland, er en ivrig chatter og har fulgt utviklingen på IRC-kanalene der 19-åringen henger.


- Det er mange som er forbannet på Undernet, og 19-åringen får nok litt hjelp til DoS-ingen. Det er endel av opene som tror de kan gjøre hva de vil mot folk, og da reagerer mange, sier han.

Han tror ikke det er fare for at alle IRC-krigene skal gjøre IRC ubrukelig, selv om mengden DoS-ing og kriging har hatt en klar økning bare det siste året.

Men det er ikke alle som er like ubekymret for IRCs fremtid. Miz Ery, en tidligere kanalsjef som Wired News har snakket med, er redd for at all krigingen skal ta rotta på IRC en ikke-så-vakker dag.

- Hvis vi ikke gjør noe, vil IRC dø akkurat som Usenet gjorde. Spammere og idioter har nærmest tatt livet av Usenet, og jeg tror IRC er neste i rekken, sier hun.

Dagensspørsmål
Så hva tror du, er de tradisjonelle IRC-tjenestene i ferd med å dø ut?

Ja, de kveles av alle idiotene
Nei, IRC vil bestå så lenge Internett består
Jeg er helt uinteressert i dette håpløse spørsmålet

Trykk her for å se resultatet så langt
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.