Siste ordinære salgsdag for Windows XP

I dag stoppes det vanlige salget av Windows XP. Samtidig gir Microsoft løfter om Windows 7.

Siste ordinære salgsdag for Windows XP
Bilde:

Mye vann har rent i havet siden Microsoft lanserte Windows XP den 25. oktober 2001. Og mye vann vil nok fortsatt renne før et flertall av brukerne bytter dette operativsystemet ut med noe annet og mer moderne.

Dagen i dag er likevel en merkedag i livet til Windows XP, for i dag er det den siste ordinære salgsdagen til operativsystemet. Det betyr at man heretter ikke vil få kjøpt Windows XP separat eller ferdig installert på vanlige PC-er fra de største leverandørene.

    Les også:

Men Microsoft vil fortsatt selge Windows XP i en del andre tilfeller. Bedrifter som kjøper Windows Vista Business, Enterprise eller Ultimate vil få med rettigheter til å nedgradere til Windows XP Professional. Disse kundene vil kunne oppgradere til Windows Vista igjen senere uten ekstra kostnader.

Mindre systembyggere skal fortsatt kunne kjøpe Windows XP gjennom autoriserte distributører. Men dette gjelder bare ut januar 2009.

I tillegg skal leverandører av små budsjett-PCer, for eksempel Asus Eee, kunne utstyre maskinene med Windows XP Home eller XP Starter.

Dagens brukere av Windows XP, som ikke kan eller ønsker å skifte ut operativsystemet med Vista eller et annet alternativ, behøver foreløpig ikke bekymre seg over at Microsoft skal slutte å tilby brukerstøtte eller sikkerhetsoppdateringer til operativsystemet. Selskapet skal tilby begge deler i alle fall fram til april 2014. Mer informasjon om framtiden til Windows XP finnes her.

Det er likevel ingen tvil om at Microsoft ønsker at flere går over til Windows Vista. I dette brevet skriver Microsofts Bill Veghte om prosessen framover, inkludert Vistas etterfølger, som foreløpig kalles Windows 7.

Siden Windows 7 trolig kan ventes allerede ved utgangen av 2009, har mange Microsoft-kunder besluttet å hoppe bukk over Vista og å vente på neste generasjon av operativsystemet. Det å oppgradere et operativsystem, spesielt i bedrifter, kan være en prøvelse hvor mange vil oppdage av programvare bedriften er avhengig av, ikke fungerer i den nye utgaven av operativsystemet.

Det Microsoft nå lover, er at Windows 7 skal baseres på den samme, sentrale arkitekturen som Windows Vista. Dette skal være med på å sikre kompatibilitet med programvare som fungerer under Windows Vista, slik at eventuelle kompatibilitetsproblemer som må løses nå, ikke må løses på nytt når kundene oppgraderer til Windows 7.

    Les også:

;