BEDRIFTSTEKNOLOGI

Siteloft: - WAP har blitt ødelagt av hypen

Markedssjef ved konsulentselskapet Siteloft Wireless, Kjell Johansen, mener at hypen - både fra operatører og mobilprodusenter - har ødelagt for WAP. Men det mobile Internett er ikke dødt, det vil bare ta litt lengre tid enn beregnet.

Sigvald Sveinbjørnsson
23. jan. 2001 - 06:12

- Da jeg fikk se den første WAP-telefonen i oktober 1999, trodde vi at WAP skulle bli det neste store. På samme tid startet jo den store hypen. Men vi håpet på en måte at dette skulle bli det samme som i-Mode i Japan, sier Kjell Johansen, markedssjef i konsulentselskapet Siteloft Wireless.

Internett via mobiltelefonen er jo en fornuftig tanke, mente Johansen og mener dette fortsatt. Selv om WAP ikke dør, vil det ta mye lengre tid enn det man hadde tenkt seg.

- Det ble gjort mange feiltrinn i lanseringen av WAP. En av de største var all hypen rundt det. Denne var det vel operatørene og mobiltelefonprodusentene som bidro til, mener Johansen.

Det andre Johansen peker på er benevnelsen WAP, som er en betegnelse for teknologien. I motsetning til i Japan, hvor i-Mode ble en knallsuksess, fordi dette var en tjeneste, ble tjenester på Internett benevnt som WAP - noe teknisk og avansert.

- Det finnes få japanske i-Mode brukere som vet at i-Modes teknologi faktisk kalles c-html, påpeker Johansen.

- Når man ser på teknologi og tjenester så er det vanlig at det lengre tid enn planlagt å bygge dem opp sier Johansen som mener at aktørene ikke har greid å synliggjøre tjenestene godt nok.

Johansen peker på at det i Europa estimeres å være omtrent 13 millioner WAP-brukere. Men selv om det har blitt solgt mange telefoner i Norge med WAP-muligheter, er det få som blir brukere.

- Det er mange som prøver seg frem, med det er få som returnerer til tjenestene, sier Johansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.