Sjakkdatamaskin slo verdensmesteren

Den tyskbygde sjakkdatamaskinen Deep Fritz slo søndag verdensmester Vladimir Kramnik etter 35 trekk.

Norsk Telegrambyrå
14. okt. 2002 - 11:38

Seieren innebærer at den åtte serier lange kampen om 7,4 millioner kroner fortsetter. Superdatamaskinen Fritz vant sitt første oppgjør i sjakkturneringen 'Brains in Bahrain' (Hjernene i Bahrain), og stillingen er nå 3-2 til den 27-årige russiske verdensmesteren. To av omgangene har endt uavgjort.

Med 15 minutter og seks trekk igjen prøvde Kramnik, som spilte med svarte brikker, å avgjøre spillet. Men i stedet for et seierstrekk, gjorde han sin karrieres største tabbe.

Vladimir Kramnik har vært regjerende verdensmester i sjakk siden år 2000, da han slo sin russiske landsmann Garry Kasparov i et oppgjør i London. Kasparov hadde tre år tidligere tapt det første sjakkoppgjøret mellom et menneske og en datamaskin. Det skjedde i New York, der Kasparov spilte mot maskinen Deep Blue, som var bygget og programmert av datagiganten IBM.