JUSS OG SAMFUNN

Sjakkmester trues av Dype Fritz

Etter å ha gått knallhardt ut, er Vladimir Kramnik nå i dyp trøbbel. Lørdag avgjøres det om mennesket nok en gang må gi tapt for datamaskinen.

18. okt. 2002 - 13:17
I 1997 kjempet eks-verdensmester Garry Kasparov en hard kamp mot IBMs 'Deep Blue', men tapte til slutt.

Les mer om bataljen her:


Fem år etter kjemper Kasparovs overmann, den nåværende verdensmester Vladimir Kramnik, mot tyske 'Deep Fritz'.

Etter en strålende start, er mesteren havnet i store vanskeligheter. Kramnik ledet 3-1 halvveis i konkurransen og så ut til å gå mot en komfortabel seier. Men så begynte datamaskinen, og programmererne bak, å skjønne russerens strategi. Kramnik gjorde en sjelden feil i parti fem og måtte gi tapt for taktisk godt spill fra Fritz i runde seks.

Dermed ble det både 2-3 og 3-3 før partiet i går endte i remis. Etter det tapte sjette partiet uttalte verdensmesteren at han knapt hadde spilt bedre sjakk i sin karriere og i går ble det uavgjort i det 28. trekket etter at Deep Fritz hadde vært i "Deep Trouble" i begynnelsen av partiet.


Kramnik vil få én million dollar i premie hvis han vinner, halvparten hvis han taper og 700.000 dollar ved uavgjort. (Om Fritz skulle vinne, vil han sikkert være garantert skjermrens for resten av livet...) Kampen spilles i Manama, hovedstaden i Bahrain, og finalen går på lørdag.

Deep Fritz har kapasitet til å vurdere og evaluere 3,5 millioner trekk i sekundet, ifølge BBC. Det er mulig å se begivenheten direkte på nettetBilder gjengitt etter tillatelse fra fotograf Mig Greengard, Brains of Bahrain

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.