JUSS OG SAMFUNN

Sjekkeappen Grindr saksøker norske myndigheter

Den amerikanske sjekkeappen Grindr ble ilagt en bot på 65 millioner kroner av Datatilsynet for å ha levert ut personopplysninger om brukerne. Selskapet saksøker nå norske myndigheter. 

Grindr er en sjekkeapp for homofile, bifile og transpersoner.
Grindr er en sjekkeapp for homofile, bifile og transpersoner. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Aly Song
30. okt. 2023 - 11:42

Det var i desember i 2021 at selskapet ble ilagt et overtredelsesgebyr på 65 millioner kroner av Datatilsynet. De mente at appen hadde utlevert personopplysninger om sine brukerne til annonsepartnere.

Vedtaket ble klaget inn, men i forrige måned ble gebyret opprettholdt, noe som er bakgrunnen for at selskapet nå går til søksmål.

– Grindr ser fram til å få prøvd saken for retten. Konsekvensene av at vedtaket fra Datatilsynet og Personvernnemda opprettholdes er at tilbydere som leverer tjenester til LHBTQ+- befolkningen, må forholde seg til strengere regler enn sine konkurrenter som henvender seg til andre grupper. Dette er i strid med forbudet mot diskriminering i EØS-avtalen, sier advokat Eva Jarbekk, som representerer Grindr.

Personvernombud i Grindr, Kelly Peterson Miranda, da rettssaken gikk i Oslo tingrett i mars i år.
Les også

Grindr tapte mot staten – må betale 65 millioner i bot

– Grindr er uenig

Sjekkeappen Grindr retter seg ifølge selskapet mot et stort mangfold av personer med forskjellige seksuelle orienteringer og kjønnsuttrykk.

– Grindr er uenig i at det å være Grindr-bruker i seg selv avslører en persons seksuelle forhold eller legning. Grindr-brukere identifiserer seg med en rekke forskjellige orienteringer, inkludert homofile, bifile, aseksuelle, og appen kan brukes av alle uavhengig av kjønn og seksuell legning. Derfor omhandlet eller avslørte ikke den begrensede informasjonen som ble delt med annonsepartnere, en brukers seksuelle orientering slik det er definert i GDPR, sier Jarbekk.

Mener vedtaket er riktig

Datatilsynet-direktør Line Coll sier i en uttalelse til NRK at de mener nemndas vedtak er riktig.

– Vi tar stevningen til etterretning og vil følge saken tett. Vi registrerer at personvernet nok en gang er under press og utfordres fra store, kommersielle aktører. Disse aktørene har betydelige ressurser og juridiske muskler som de bruker til å forsvare sin egen forretningsmodell – en modell som flere og flere myndigheter er svært kritiske til, skriver Coll.

– Fortolkningen til Personvernnemda tar fra oss et viktig virkemiddel i møte med store internasjonale selskaper, sier Line Coll, som er direktør i Datatilsynet.
Les også

Meta og Facebook vant fram – kan ikke ilegges dagbøter fra Datatilsynet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.