BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sjekker ektheten til mange Google+-profiler

Google forsøker å løse problemet med falske profilnavn.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. aug. 2011 - 11:32

Google nyeste sosiale nettverkstjeneste, Google+, er for tiden preget av mye prøving og feiling. I praksis er snakk om en foreløpig testutgave hvor funksjonalitet stadig endres eller legges til. Tjenesten ble i slutten av juni åpnet for personer som har blitt invitert av eksisterende brukere. Til tross for denne begrensningen skal antallet brukere ha passert 25 millioner på under en måned.

Det er først og fremst én ting ved Google+ som er omdiskutert, nemlig reglene for profilnavn og håndhevingen av disse. Google ønsker at brukerne av Google+ skal oppgi sitt virkelige navn, slik at det blir lett for andre brukere å finne fram til personene de ønsker å legge til i sine kretser.

Enkelte brukere har opplevd å få deaktivert sin Google+-profil på grunn av det oppgitte navnet. I noen tilfeller har dette skjedd fordi Google ved hjelp av automatiserte løsninger har kommet fram til at det oppgitte navnet ikke er et virkelig navn. Men det er også tilfeller hvor brukere med helt ordinære navn har fått profilen deaktivert. Det mest omtalte tilfellet er det som rammet Blake Ross. Ross er kjent som én av grunnleggerne av Firefox-prosjektet og er i dag produktdirektør i Facebook. Men han er langt fra den eneste Google+-brukeren med dette navnet.

I begynnelsen av august ble profilen til den nevnte Blake Ross deaktivert. Det er noe uklart hvorfor dette skjedde, siden Google ikke har villet uttale seg om saken, men en mulighet er at noen av de andre brukerne med samme navn har rapportert inn den omtalte profilen som falsk. I så fall har Google latt seg narre. Uansett ble profilen til «vår» Blake Ross raskt gjort tilgjengelig igjen. Men hendelsen har skapt en del diskusjon.

Selv om Google+ nå i begynnelsen først og fremst blir brukt folk med spesiell interesse for nettjenester eller IT, så har det etter hvert kommet til en del brukere som må kunne kalles for kjendiser, enten innen IT-bransjen eller mer generelt. For eksempel var Facebook-sjefen, Mark Zuckerberg, tidlig ute med å skaffe seg en Google+-profil. Problemet er bare det at hvem som helst kan kalle seg for Mark Zuckerberg, og inntil for få dager siden var det ingenting som kunne bekrefte at dette er profilen til Facebook-gründeren.

Nå har Google begynt å bekrefte at brukerne av blant annet de mest populære Google+-profilene faktisk er den de utgjør seg for å være. Som vist i videoen nedenfor vil verifiserte Google+-navn nå være utstyrt med et eget kjennemerke ved siden av navnet. Nøyaktig hvordan verifiseringen gjøres, er ikke oppgitt, men forhåpentligvis har Google begynt å gjøre en grundigere sjekk enn det som tidligere var tilfellet.

Videoen diskuteres blant annet her.

Bekreftede Google+-profiler til et par andre kjendiser finnes her og her.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.