JUSS OG SAMFUNN

Sju Høyre-representanter mot DLD

Tre til, så skjer Norges første EØS-veto.

9. feb. 2011 - 07:52

Oslo (NTB): Sju av Høyres stortingsrepresentanter har bestemt seg for å stemme nei til EUs datalagringsdirektiv. Går tre til den veien, blir det flertall for historiens første EØS-veto i Norge.

Fra før er det kjent at Nikolai Astrup, Michael Tetzschner og Torbjørn Røe Isaksen har vært klart imot direktivet. Ifølge Aftenposten går nå også Henning Warloe, Frank Bakke, Svein Harberg og en Høyre-representant som ikke vil stå fram med navn, imot.

I tillegg har avisa snakket med flere av partiets stortingsrepresentanter som sier de trolig vil falle ned på et «nei», men som ikke vil flagge sitt standpunkt av hensyn til den interne prosessen i partiet.

– Ja, jeg har tatt endelig standpunkt. Jeg har brukt tid på det fordi jeg har prøvd å innta en åpen holdning overfor begge sider i debatten, sier Warloe.

Den omfattende behandlingen av saken begynte i Stortinget tirsdag. Det er bare Arbeiderpartiet som er for innføringen, og sier 10 av Høyres representanter nei, faller direktivet. Konsekvensene for EØS-avtalen hvis Norge for første gang sier nei til et EU-direktiv, er uklare.

Neste runde i stortingsbehandlingen kommer allerede onsdag, da de pressefaglige og tekniske sidene av direktivet skal under lupen under nok en høringsdag. Slik det nå ser ut, vil det tradisjonelt sterkt EU-vennlige Høyre gi en indikasjon på hva partiet ser for seg som kompromissgrunnlag allerede 10. mars. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.