SIKKERHET

Sju pågrepet i internasjonal politiaksjon mot DDoS-operatører

Noen av verdens mest brukte plattformer for tjenestenektangrep skal være beslaglagt.

Nærmere 50 ulike nettsteder som tilbød kjøp av DDoS-angrep som en tjeneste skal være tatt ned.
Nærmere 50 ulike nettsteder som tilbød kjøp av DDoS-angrep som en tjeneste skal være tatt ned. Skjermbilde: Europol
16. des. 2022 - 18:00

For under en hundrelapp har hvem som helst, uten spesiell kompetanse, hatt mulighet til å angripe og slå ut hele nettsteder, kun ved å trykke på en knapp.

Europol melder nå om framskritt i kampen mot profesjonelle tilbydere av distribuerte tjenestenektangrep, også kalt distributed denial of service (DDoS), som ved hjelp av søppeltrafikk fra en omfattende infrastruktur gjør det mulig å skape kø og opplevd nedetid.

En internasjonal politiaksjon kalt «power off» har fjernet et 50-talls såkalte «booter» eller «stresser»-plattformer fra internett.

Bare én av disse plattformene har vært brukt til å utføre mer enn 30 millioner tjenestenektangrep, opplyser Europol.

Sju arrestert

Et bredt samarbeid mellom politistyrker i USA, Storbritannia, Nederland, Polen og Tyskland står bak aksjonen, som hittil skal ha resultert i sju pågripelser.

Alle sju er beskrevet som administratorer i enten USA eller Storbritannia. Politiet sier de har hensikt å ta også brukerne av slike illegale tjenester, som altså har vært tilbudt for småpenger.

I alt skal det amerikanske justisdepartementet ha inndratt 48 domenenavn som ledd i denne aksjonen.

2022 har vært et bemerkelsesverdig vellykket år for tverrgående aksjoner med europeiske og amerikanske politietater, stadfester Ilia Kolochenko, grunnlegger av IT-sikkerhetsselskapet Immuniweb.

– Samtidig er det viktig å huske at antall nedtakelser og beslag må sees i lys av veksten i organisert cyberkriminalitet. Dessuten er det ikke få beslaglagte undergrunnsplattformer og andre ulovlige ressurser som dukker opp igjen, etter litt ombygging få uker eller måneder etter de ble tatt ned, sier Kolochenko i en uttalelse.

Illustrasjonsbilde.
Les også

Mann dømt for phishing-bedragerier til 5,5 millioner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.