Intern strid i bitcoinselskap

Skadet øyet på jobb i kryptofabrikk. Like etterpå satt han med oppsigelsen i hånda

Nå starter rettssaken.

Det norske bitcoin-selskapet holder til i Norske Skogs gamle lokaler på Follum i Buskerud. Illustrasjonsfoto.
Det norske bitcoin-selskapet holder til i Norske Skogs gamle lokaler på Follum i Buskerud. Illustrasjonsfoto. (Foto: Hau-maggus/Wikimedia)

Nå starter rettssaken.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

En tidligere ansatt i et stort norsk kryptoselskap saksøker sin tidligere arbeidsgiver etter at han ble oppsagt i desember i fjor. Arbeidstakeren mener det vil bli ført en rekke bevis for diverse brudd på arbeidsmiljøloven under rettssaken som starter torsdag. 

Kryptovault er en av Norges mest profilerte kryptoutgravere. Selskapet holder til i Norske skogs gamle papirfabrikklokaler på Follum utenfor Hønefoss. De er ikke ukjent med anklager om brudd på HMS-regelverket fra tidligere. 

Naboer klagde på støy

I fjor sommer kunne Ringerike Blad melde at en rekke naboer klagde på voldsomt bråk fra fabrikklokalene. Utvinning av Kryptovaulta krever mye energi, og dataserverne går varme om de ikke kjøles ned.

De store kjøleviftene i fabrikken produserte så mye støy at naboer i nærheten flyttet ut av soverommene sine.

Les også

Ifølge sluttinnlegget som er oversendt Nedre Romerike tingrett skal den tidligere Kryptovault-ansatte ha fått en øyeskade da han jobbet med daglig drift i fabrikklokalene. 

Vedkommende skal ikke ha hatt på seg vernebriller, og dette skal heller ikke ha vært tilgjengelig på arbeidsplassen. Advokat Hans Petter Skilsrud hevder i sluttinnlegget at dette bare er ett av flere brudd på arbeidsmiljøloven mens arbeidsforholdet vedvarte. 

Krever 590 000

I sluttinnlegget kommer det frem at oppsigelsen fant sted rett etter at arbeidstaker kom tilbake på jobb etter sykefraværet. Arbeidstakeren krever at oppsigelsen kjennes ugyldig, og at det norske selskapet betaler ham en erstatning på opptil 590 000 kroner. 

Kryptovault mener på sin side at oppsigelsen kom som følge av dårlige økonomiske utsikter, og at nedbemanningsprosessen har gått forsvarlig for seg.  

Les også

I 2018 hadde «pengeutgraverne» et driftsresultat på minus ti millioner kroner. Selskapet mener det svake resultatet er en direkte konsekvens av at regjeringen stoppet subsidieringen av virksomheten med lavere el-avgift.

Datasentre som produserer kryptovaluta betalte i utgangspunktet vesentlig lavere el-avgift enn standardsatsene, men 21 november 2018 var festen over. Det norske selskapet skal ha spart 28 millioner kroner i året på den reduserte el-avgiften. 

Avgiftssjokk

Subsidiekutten fikk krass kritikk av IKT-Norge. Interesseorganisasjonen mente kuttet ville ramme Norges rennommé i internasjonal sammenheng. Sjefsøkonom Roger Schjerva spådde også at kryptovaluta-kunder ville jages ut av landet, og at både inntekter og jobber i norske kommuner ville forsvinne.

Avgiftskuttet skal ha kommet som et «sjokk» på det norske selskapet. 

– Vi må vurdere hva som skjer videre. Vi kan ikke ha 40 ansatte hvis vi ikke har inntekter. Etter all sannsynlighet mister en del ansatte jobben, sa selskapets talsperson, Gjermund Hagesæter til DN i november 2018.

I sluttinnlegget som er oversendt Nedre Romerike tingrett argumenterer Kryptovault for at det er nettopp dette som har skjedd, og at oppsigelsen til den skadde medarbeideren var en direkte konsekvens av at et stort japansk selskap måtte trekke seg ut av kontrakten med selskapet i 2019.

Nødvendige kutt

Ifølge E24 skal kunden det er snakk om være den japanske nettkjempen GMO Internet Group. De er Japans største aktør på domenelagring- og registrering, og omsetter for over 20 milliarder dollar i året.

Les også

Kryptovaults økonomiske situasjon og den reduserte aktiviteten gjorde det derfor helt nødvendig å gjennomføre kuttrunder internt. 

Selskapet hevder i sluttinnlegget at den tidligere medarbeideren bare hadde ett års ansiennitet på oppsigelsestidspunktet, og at kompetansen vedkommende satt på ble vurdert som overflødig.  

Oppsigelsen er derfor også saklig begrunnet, mener de.

Ingen av partene har ønsket å kommentere denne saken. 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen