AVTALER & KONTRAKTER

Skal betale Nokia milliarder av dollar

Avtalen med mobilgiganten blir på ingen måte gratis for Microsoft.

Windows Phone 7-baserte konseptmodeller fra Nokia
Windows Phone 7-baserte konseptmodeller fra Nokia Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. feb. 2011 - 10:07

Under en pressekonferansen i går, i forkant av Mobile World Congress i Barcelona, fortalte Nokia-sjef Stephen Elop flere detaljer om selskapets samarbeidsavtale med Microsoft. Den mest oppsiktsvekkende delen av avtalen er at Nokia skal ta i bruk Microsofts Windows Phone 7-plattform i kommende smartmobiler.

Under pressekonferansen fortalte Elop at Microsoft vil betale Nokia milliarder av dollar for å gå over til den nye plattformen.

– Dette er noe jeg ikke tror ble fullstendig forklart, sa Elop, ifølge Associated Press. Før den offisielle kunngjøringen av samarbeidet, skrev enkelte av aviser at både Microsoft og Google hadde tilbudt Nokia bistand verdt hundrevis av millioner dollar, men verdiene som tilføres selskapet fra Microsoft er altså betydelig høyere enn som så.

Nokia skal betale Microsoft royalties for bruken av Windows Phone 7. Samtidig reduserer mobilgiganten innsatsen på egne operativsystemer, noe som betyr reduserte kostnader.

Nokia-sjef Elop kom fra en lederstilling i Microsoft i fjor høst, og enkelte har påstått at dette har skjedd som del av en langsiktig plan fra Microsofts side som nå har kulminert i fredagens avtale.

Under pressekonferansen i går ble Elop spurt direkte om han er en trojansk hest.

– Det selvfølgelige svaret er «Nei». Takk for at du spurte, var svaret fra Elop, ifølge Associated Press. Han skal ha lagt til at beslutningen ble enstemmig vedtatt av Nokias øverste ledergruppe så sent som torsdag kveld.

Jo Harlow og Stephen Elop under pressekonferansen i Barcelona. <i>Bilde: Nokia</i>
Jo Harlow og Stephen Elop under pressekonferansen i Barcelona. Bilde: Nokia

Det er fortsatt uklart når Nokia vil komme med de første Windows Phone 7-baserte produktene, men ifølge Engadget antydet selskapet nye smartmobilsjef, Jo Harlow, en lansering i år.

– Sjefen min har sagt til meg at han vil bli mye gladere hvis tidspunktet er i 2011, sa Harlow.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.