Skal dytte ut mer musikk på nettet

IBM og RealNetworks skal samarbeide om teknologier for å levere musikk med høy lydkvalitet på Internett. Teknologier for å sikre musikken mot piratkopiering er en del av denne pakken.

IBM og RealNetworks skal samarbeide om teknologier for å levere musikk med høy lydkvalitet på Internett. Teknologier for å sikre musikken mot piratkopiering er en del av denne pakken.

RealNetworks, produsenten av multimediaavspilleren RealPlayer, har inngått en avtale om teknologiutveksling med IBM. IBM har et system - Madison - som kan lagre musikk digitalt og overføre den over til PC-er verden over via nettverkskabler, samtidig som musikken beskyttes mot piratkopiering. Selskapene skal nå kombinere disse teknologiene for å tilby musikk over Internett til abonnenter som ikke har Internettaksess med høy båndbredde.

Ifølge Wall Street Journal har IBM allerede fått musikkindustriens velsignelse til å utføre en høyprofiltest av levering av musikk over bredbåndskabler i San Diego senere denne våren. Samarbeidet med RealNetworks ventes å føre til nok en test, hvor musikken skal via telefonlinjer og tradisjonelle modemer, som er mye mer utbredt blant Internett-brukerene enn bredbåndslinjer.

RealNetworks har mer enn 55 millioner registerte brukere, noe som ifølge Wall Street Journal utgjør 85 prosent av markedet for streaming-programvare. Pakten med IBM ventes å gi RealNetworks enda mer tyngde i konkurransen med blant annet Microsoft. Microsoft planlegger forøvrig å lansere et eget system for å sende musikk over nettverk allerede tirsdag denne uken.

Også IBM vil selvsagt kunne tjene på avtalen med RealNetworks, ikke minst ved at selskapet oppnår umiddelbar tilgang til alle brukerne av RealNetworks sine produkter, hvor alle brukerne er tilknyttet Internett. Selv IBM anser dette som en anselig kundegruppe å henvende seg til.

Når det gjelder selve teknologien som skal benyttes, er svært lite kommet ut. Det som likevel er kjent er at musikken skal ha Hi-Fi-kvalitet og skal kunne spilles av etter etterspørsel. RealNetworks har til nå primært konsentrert seg om kringkasting av lyd på Internett. Selskapet ønsker nå å posisjonere seg i et marked hvor lydkvalitet, lagringskapasitet, sikkerhet og mulighetene for å ta betalt for levering av musikk er fremherskende.

Til toppen