BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal fornye harddisk-standard igjen

Lite effektiv bruk av båndbredden og nye behov gjør at SATA-standarden må oppgraderes igjen.

7. mai 2007 - 12:00

Moderne PC-er og mange servere er utstyrt med et grensesnitt mot lagringsenheter som heter SATA (Serial Advanced Technology Attachment). Den raskeste versjonen, som er andre generasjon av teknologien, støtter en overføringshastighet på 3 gigabits per sekund. Når man vet at dette er langt mer enn det en harddisk normalt leverer, vil enkelte kanskje stusse litt over at Intel planlegger en tredje generasjon med doblet hastighet, altså 6 Gb/s.

Knut Grimsrud, som er Intels SATA-guru og formann i bransjeorganisasjonen SATA IO, forteller til APCmag.com at deler av kapasiteten til dagens SATA-løsning ikke brukes til ren datatransport.

- I det fleste serielle grensesnitt kodes dataene på en slik måte at du ender opp med å overføre 10 bits med data over kabelen for hver byte. Dermed må du dele med ti for å få overføringshastigheten i bytes, sier Grimsrud.

Dette betyr at dagens andregenerasjons SATA-grensesnitt kan overføre 300 megabytes med data per sekund (MB/s). Når man vet at harddisker i korte perioder om gangen kan levere opptil 100 MB/s, er ikke begrensningene i grensesnittet så romslige som man kanskje skulle tro.

    Les også:

Likevel, det er først og fremst mindre kontakter og enklere konfigurering som har gjort at SATA har blitt utbredt. Først i tiden framover blir det vanlig med løsninger som kan sprenge de rammene SATA-grensesnittet setter i dag.

Grimsrud nevner to faktorer som vil føre til behov for høyere overføringshastighet i grensesnittet.

- Flashbaserte lagringsenheter har potensial til å levere høyere overføringsrater enn mekaniske disker, sier Grimrud.

- Dagens flashkomponenter har et grensesnitt som støtter overføringsrater på omtrent 40 MB/s, men de fleste SSD-ene (Solid State Drive) har en antall av disse enhetene, slik at man, avhengig av arkitektur, kan oppnå høyere overføringshastigheter ved å kjøre brikkene i parallell

Intel er med i Open NAND flash Interface Working Group (ONFI), som har utgitt en åpen standard for grensesnittet til NAND-basert flashminne.

Også den andre faktoren som kan føre til at 3 Gb/s signaleringskapasitet i SATA ikke er tilstrekkelig, er også allerede tilgjengelig. Den er dog lite kjent. Funksjonen kalles SATA Port Multiplier (SATA PM) og gjør det mulig å koble mer enn bare én enhet til hvert SATA-grensesnitt. Spesielt i forbindelse med bærbare PC-er med ett eksternt SATA-grensesnitt (eSATA), vil dette være nyttig. I stasjonære maskiner er det gjerne plass til flere separate SATA-grensesnitt.

SATA PM gjør det mulig å koble inntil 16 SATA-enheter per SATA-kontroller ved å bruke to nivåer med portmultiplikatorer. Men ikke alle SATA-kontrollere har støtte for SATA PM.

Med så mange harddisker knyttet til det samme SATA-grensesnittet, kan dagens standard fort bli en flaskehals.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.