OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Skal ha gjort det langt enklere å flytte fra Oracle-databaser

Diger bankkunde har allerede tatt løsningen i bruk.

Ny funksjonalitet skal gjøre det enklere for virksomheter å migrere fra Oracle Database til MariaDB.
Ny funksjonalitet skal gjøre det enklere for virksomheter å migrere fra Oracle Database til MariaDB. Illustrasjon: Wikimedia. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mai 2018 - 14:58

Selskapet MariaDB, som står bak blant annet åpen kildekode-baserte MariaDB Server, lanserte i går en løsning som skal gjøre det enklere for brukere av Oracle-databaser å ta i bruk MariaDBs produkter i stedet. 

Den aktuelle databaseløsningen heter MariaDB TX 3.0 og er beregnet for større selskaper. Deler av denne pakken krever et abonnement, men en hel del av nyhetene er også fritt tilgjengelig i blant annet den nye MariaDB Server 10.3, som MariaDB TX 3.0 inkluderer. 

Den viktigste nyheten er det selskapet omtaler som Oracle-kompatibilitet. Dette inkluderer støtte for Oracle-kompatible sekvenser og støtte for lagrede prosedyrer skrevet i språket PL/SQL. 

Delvis, i alle fall

Graver man litt i materien, så ser man at det sistnevnte nok er en sannhet med visse modifikasjoner. For det er bare deler av PL/SQL som foreløpig støttes. 

Dette har likevel vist seg å være tilstrekkelig for én av MariaDBs virkelig store pilotkunder, Singapore-baserte DBS Bank, én av største bankene i Sørøst-Asia.

Diger pilot

I løpet av de siste tolv månedene skal banken ha flyttet over halvparten av dens virksomhetskritiske applikasjoner fra Oracle Database til MariaDB. Målet er økt smidighet, satsing på åpen kildekode og redusert leverandøravhengighet. 

– Vi samarbeidet tett med MariaDB om ny funksjonalitet som lar oss erstatte vår 30 år gamle database med en moderne åpen kildekode-løsning, forteller Madan Sugumar, arkitekturdirektør ved DBS Banks avdeling for teknologi og innovasjon, i MariaDBs pressemelding.

– Som et resultat har vi med MariaDB TX 3.0 migrert 200 000 linjer med PL/SQL-kode, som kjørte i Oracle, til MariaDB. Hadde det ikke vært for den Oracle-kompatible funksjonaliteten i MariaDB TX 3.0, ville vi ikke ha kunnet migrere deler av de kritiske applikasjonene våre, og hele migrasjonen ville ha kostet tre ganger så mye.

En gjennomgang av hvordan migreringen ble utført, er tilgjengelig her.

Flere lagringsmotorer

Oracle-støtten er ikke den eneste nyheten i MariaDB TX 3.0 og MariaDB Server 10.3. Blant annet inkluderer databasesystemet støtte for to nye lagringsmotorer, MyRocks og Spider. 

MyRocks er utviklet av Facebook og er spesielt beregnet for svært ytelseskrevende oppgaver. Motoren er derfor optimalisert for å kjøres på SSD-er. 

Spider er en distribuert lagringsmotor for skalering på tvers av databasenoder. Et typisk bruksområde skal være nettbutikker som har behov for å holde orden på handlevognene og cookiene til millioner av kunder. 

Historikk og beskyttelse

En annen aktuell nyhet i disse GDPR-dager, er innebygd støtte for maskering, tilsløring eller pseudoanonymisering av sensitive data i spørringer på kolonnenivå. Dette er funksjonalitet som tilbys i form av regler i databaseproxyen MariaDB MaxScale. Denne er en del av MariaDB TX-løsningen. 

Nytt er også systemversjonerte tabeller, hvor all tabellhistorikk lagres. Dette gjør det blant annet mulig å gjenopprette tabellen til den tilstanden den var på et gitt tidspunkt, eller å gjøre dataanalyser på hvordan datasettet har endret seg over tid. 

Oracle eier for øvrig MySQL, som MariaDB i utgangspunktet er basert på. De to åpen kildekode-baserte databasesystemene utvikles uavhengig av hverandre og konkurrerer om de samme brukerne.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Leste du denne? MySQL blir stadig mer norsk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.