JUSS OG SAMFUNN

Skal ha kapret 1 million pc-er

FBI tar ut tiltale mot antatt Zeus-bakmann.

3. juni 2014 - 10:44

En USA-ledet operasjon har brutt opp et botnett som skal ha rammet flere hundre tusen pc-brukere verden over.

Det er også tatt ut føderal tiltale i USA mot russiske Evgeniy Bogachev (30), som skal ha gått under kallenavnene «lucky12345» ,«slavik» og «Pollingsoon».

Bogachev, som ennå ikke er pågrepet, er ifølge FBI en av bakmennene bak botnettet Gameover Zeus. Hans rolle beskrives som administrator for den ondsinnende programvaren som ifølge tiltalen har kapret minst én million pc-er.

Gameover Zeus, en variant av banktrojaneren Zeus, skal ha vært brukt til å svindle ofrene for flere hundre millioner dollar. FBI oppgir at etterforskningen har pågått siden sommeren 2009.

Skadevaren skal ha stjålet bankkontoer, passord, personnummer og annen personlig informasjon. En annen av framgangsmåtene var å låse dokumenter på en maskin, og kreve løsepenger for å gi brukeren tilgang igjen.

Gruppen skal blant annet ha fått i underkant av 4.500 kroner i løsepenger fra politiet i Massaschusetts etter at etterforskningsfiler var blitt kryptert og låst.

– Denne svindelmetoden var svært sofistikert og lukrativ. De nettkriminelle gjorde det ikke lett for oss å stoppe dem, sier Leslie Caldwell i det amerikanske justisdepartementet.

Ifølge FBI har Bogachevs siste kjente tilholdssted vært i den russiske byen Anapa, et ferie- og rekreasjonssted sin ligger ved kysten av Svartehavet.

Samarbeidet med mellom FBI og russiske myndigheter ble under en pressekonferanse mandag beskrevet som «produktivt».

I etterlysningen på FBIs nettsider, som en av de mest ettersøkte kyberkriminelle, heter det at den tiltalte 30-årige russeren «er kjent for å nyte båtlivet langs Svartehavet. Han eier også eiendom i Krasnodar i Russland».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.