Skal ikke selge Netcom og Nextgenel likevel

Den svenske statsministeren John Fredrik Reinfeldt lovet å selge TeliaSonera, men har snudd.

Skal ikke selge Netcom og Nextgenel likevel

Den svenske statsministeren John Fredrik Reinfeldt lovet å selge TeliaSonera, men har snudd.

Den nye svenske regjeringen med John Fredrik Reinfeldt i spissen vant valget blant annet på et løfte om å selge seg ut av en lang rekke halvstatlige selskaper, blant dem TeliaSonera, Sveriges svar på Telenor.

TeliaSonera er det nest største teleselskapet i Norge etter å ha kjøpt Netcom, Chess og Nextgentel. Et totalt nedsalg kunne derfor endre det norske telemarkedet.

Svenskene går dermed foran Norge ved å skulle kvitte seg med sitt gamle telemonopol. Samtidig har regjeringen satt i gang en utredning for å skille ut det svenske fastnettet fra TeliaSonera for å sikre bedre konkurranse i bredbånd- og telemarkedet.

I dag offentliggjorde regjeringen at man har startet salget, men samtidig har man i det stille snudd. Det er bare en mindre del av aksjene i TeliaSonera som selges. Dette vil bidra med penger i statskassen, men regjeringen bryter nå et tidligere løfte:

Den svenske stat vil fremdeles behold kontrollen i TeliaSonera. For to investeringsbanker arbeider bare nå til å selge 8 prosent av aksjene i telegiganten. Dermed vil den svenske stat fremdeles sitte igjen med 37,3 prosent av aksjene og være både den største eieren og ha negativ kontroll.

Salget, som er rettet mot store intstitusjonelle investorer, vil fylle på den svenske statskassen med 19,7 milliarder svenske kroner. Pengene skal brukes til å betale svensk statsgjeld.

- Gjennom denne transaksjonen vil regjeringen redusere eierandelen i Teliasonera på en ansvarlig møte og forbli den største eieren med full fleksibilitet i forhold til strategiske alternativer, sier finansminister Mats Odell.

Til toppen